Sportnytt
26 april 2022 12:21
Ridsportplus

Hästskötarna får en röst i FEI

FEI Sports ForumI dag har hästskötarna officiellt fått en röst i FEI, och de har mycket att säga. "När jag var groom fick min ryttare middag med vin. Jag fick inte ens en kopp kaffe", sade Lucy Katan, tidigare tävlingsgroom som grundat International Grooms Association.

Hästskötarna får en röst i FEI
FEI:s ordförande Ingmar De Vos och grundaren av IGA, Lucy Katan. Foto: FEI/Richard Juilliart

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sedan 2017 har dialogen förts mellan FEI och representanter för hästskötare till FEI-ryttare, och ett resultat av det är att International Grooms Association, IGA har grundats. Det var grundaren av IGA, tidigare groomen Lucy Katan, som i dag skrev under en avsiktsförklaring om samarbete mellan IGA och FEI.

  − Från och med i dag har tävlingsgroomarna en officiell röst i FEI. Det markerar starten på en ny era för internationella tävlingsgroomar, sade FEI:s ordförande Ingmar De Vos, i samband med undertecknandet vid FEI Sports Forum i Lausanne.

  Ska driva tävlingsgroomarnas intressen

  Målet med IGA är att höja groomarnas status och förbättra deras arbetsvillkor, inte minst under tävlingar där långa arbetsdagar i dag är norm. Genom IGA kommer groomar att kunna få rådgivning kring anställningsförhållanden, men också stöd i det dagliga arbetet.

  Från FEI:s sida innebär dagens offentliggörande att groomarna blir intressenter på samma sätt som nationella förbund, ryttare, tävlingsarrangörer, officiella funktionärer och hästägare.

  − Vi hoppas att tävlingsarrangörer ska öka sitt engagemang för att förbättra skötarnas arbetsförhållanden, liksom att skötarna använder ett rapportverktyg för att ge återkoppling till arrangörerna, sade Lucy Katan.

  Att erbjuda groomarna kaffe och te, och lite snacks, innebär inga stora utgifter för arrangören
  Lucy Katan

  Hon kunde sedan komma med många synpunkter från hästskötarnas synpunkt i den diskussion om tävlingsarrangemang som var förmiddagens tema på FEI:s Sports forum.

  Lucy Katan berättade bland annat hur hennes ryttare blev omhändertagen på bästa sätt under en tävling och fick middag och vin, medan groomarna inte ens fick en kopp kaffe.
  − Att erbjuda groomarna kaffe och te, och lite snacks, innebär inga stora utgifter för arrangören.

  Hur tävlingsskötarna påverkas av långa tävlingsdagar, att stallen ofta är fulla av besökare som inte har anledning att vara där, att ljuset är dåligt, och att de inte har platser där de kan dra sig undan och vila, var andra problem som togs upp under diskussionen.
  Mer om International Grooms Association

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden