Hästägartips
8 november 2020 09:00

Hästsverige lanserar nytt foderstatsprogram

FoderkollNu finns ett nytt program för att räkna på foderstaten på kunskapssajten Hästsverige. Som med den tidigare versionen är programmet gratis att använda – och som tidigare krävs analys av grovfodret.

Hästsverige lanserar nytt foderstatsprogram

År 2011 lanserade kunskapssajten Hästsverige ett kostnadsfritt foderstatsprogram, som varit den mest besökta sidan på sajten. Nu kommer ett helt nytt program, som enligt Hästsverige har ”betydligt fler funktioner än det tidigare”.

– Det finns ett stort behov hos många hästägare att på ett enkelt och säkert sätt kunna räkna ut vad och hur mycket varje häst behöver äta över dygnet. En väl balanserad foderstat gynnar såväl hästens hälsa, hästägarens plånbok som miljön, säger Anna-Lena Holgersson, ansvarig utgivare för Hästsverige, i ett pressmeddelande.

Analys krävs

För att kunna göra foderstatsberäkningen behövs en analys av innehållet i grovfodret. Minimum är att känna till fodrets torrsubstans samt energi och smältbart råprotein, plus mängden fosfor och kalcium.

Foderstatsprogrammet bygger på kunskap från aktuell forskning, främst från SLU. Bland de nya funktionerna märks bland annat texter och funktioner som handlar om hästens hull. ”Det är inte främst en rund mage hos hästen som visar på högt hull. Det farliga fettet sätter sig även på andra ställen”, enligt pressmeddelandet från Hästsverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden