Sverige
20 mars 2020 09:41

Dressyrryttare får 100 000 för uppfinning

InnovationWilma Martinsson uppfann en isolering för vattenhinkar – och nu får hon årets Anders Wall-stipendium för Ung Företagsamhet.

Dressyrryttare får 100 000 för uppfinning
Wilma Martinssons dressyrhäst Krut gillar mattes uppfinning. Foto: Kristina Martinsson

– Vilken grej! Det känns jättestort att få den här möjligheten. Dels är det pengar, dels hamnar man i ett nätverk av alumner där tidigare stipendiater finns. Man kan nätverka och diskutera med dem. Det är helt galet, säger Wilma Martinsson på telefon från Kumla, där hon bor med sina dressyrhästar på en gård.
En gård där vattnet brukade frysa om vintrarna.
– Det finns lite olika lösningar, elektriskt uppvärmda och sådant man bygger själv. Men vi hade inte möjlighet att dra el till hagen, och de man bygger själva var lite krångliga. Jag tänkte att det borde gå att förenkla, säger Wilma Martinsson.
Sagt och gjort; hon hittade lite isolering hemma och tejpade den på en hink – och insåg att det funkade.
– När jag skulle driva UF-företag tog jag chansen att tillverka en mer färdig produkt.

Influencer påverkade

Wilma Martinsson startade en Facebook-sida och bjöd in sina kontakter. Det började komma beställningar, men när en känd ridsportprofil skrev om uppfinningen på Instagram brakade det loss. Beställningarna ökade från 30 till flera hundra.
– Jag var tvungen att sluta med marknadsföringen för att hinna med att leverera, säger hon.
Under UF-året sålde Wilma Martinsson 300 WarmBuckets, inte bara i Sverige utan även till grannländerna, och efter studentexamen i juni 2019 driver hon företaget vidare som enskild firma.
– Det var ett stort steg att ta det från UF till vanligt företag. Ganska mycket jobb, så därför känns det väldigt bra att hamna i det här med hjälpen.

Produktionen svårast

Det svåraste har varit produktionen.
– Jag hade inte räknat med att det skulle vara så komplicerat, tidigare tillverkade jag dem själv. Men nu har jag en tillverkare i Estland och det är bara det sista kvar med min webbshop och avtal med banken innan jag kan börja sälja.
Priset hamnar runt 400-500 kronor inklusive moms.
– Det är lite av min affärsidé att inte ta något överpris. Jag vill att det ska vara tillgänglig för så många som möjligt, det är för hästarnas skull.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden