Hästägartips
13 februari 2022 06:20
Ridsportplus

Helena Reje startade mobil tillridningsverksamhet

NytänkDressyrryttaren och GP-ryttaren Helena Reje har avvecklat den egna gården, sålt sina hästar och satsar nu fullt ut på mobil tillridningsverksamhet. Vinsterna är många – för alla inblandade.  

Helena Reje startade mobil tillridningsverksamhet
Dressyrryttaren Helena Reje har dragit i gång mobil tillridningsverksamhet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mobil tillridning, hur funkar det?
    – Jag åker ut till den anläggning där hästen står och rider den vid tio tillfällen fördelade under en månads tid. Det finns flera fördelar med detta. Jag tycker det räcker för en häst att gå i träning i ridhus eller på bana två till tre gånger i veckan och däremellan variera med uteritter, hoppning eller longering tillsammans med sin egna ryttare.

    – Detta upplägg gör att den kan stå kvar i sin trygga miljö och att dess ryttare kan delta i utbildningen på ett helt annat sätt än om hästen stått uppstallad hos mig i en månad. För mig innebär det att jag kan fokusera på ridningen och inte behöver lägga tid på mockning och skötsel, säger Helena Reje, som är baserad i Knivsta, norr om Stockholm.

    Hur många hästar har du i systemet i dag?
    – Jag har i dag fem ponnyer och hästar i träning med det här upplägget, där en del nu är inne på sina sista pass och andra precis startat upp. Det är roligt att idén tagits emot så bra, det fylls på med nya hästar hela tiden vilket ju visar att det funnits en efterfrågan på någonting annat än det konventionella att skicka i väg sin häst en period, säger hon.

    273014174_927776717864316_7100007025052968121_n
    Helena rider både ponnyer och stora hästar. Här är hon med D-ponnyn Bagheera. Foto: Privat

    Hur kommer det sig att det är tio tillfällen?
    – Även om en månad är en relativt kort tid i ett hästutbildningsperspektiv så upplever jag att det brukar bli väldigt fina resultat på tio ridtillfällen. Att utveckla en häst, oavsett om det handlar om lösgjordhet eller att lära den nya rörelser, kräver tid, det är aldrig någon quickfix. Tio tillfällen är en bra start och jag och ryttaren gör en planering i startskedet så vi har en lika syn på vad som önskas. Ibland går saker lite fortare än man har tänkt sig, ibland händer annat på vägen. Det gäller att vara lyhörda för om vi behöver skjuta på något tillfälle eller lägga in någon extra dag.

    Fakta

    Om Helena Reje

    • C-tränare i dressyr, utbildar och tränar hästar och elever.
    • Resultat från unghäst till Grand Prix dressyr.
    • Föreläser vid sidan av hästverksamheten om psykisk hälsa och hon har skrivit boken ”Det hon aldrig sa”, som handlar om relationen mellan Helena och hennes bortgångna mamma, dressyrtränaren Louise ”Ludde” Crafoord-Hofmann.

    Här kan du läsa mer om Helena

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden