Dressyr
23 april 2014 08:39

Helgstrand skakad

Den danska dressyrryttaren Andreas Helgstrand beskriver den senaste veckan som den värsta i sitt liv. Bilderna från Epona TV på Facebook skapade en storm av reaktioner. Efter veterinärutlåtandet från DRF backar Djurens Beskyttelse från sina starka uttalanden som endast baserades på bilderna. (Se film på Akeem Foldager)

Helgstrand skakad
Andreas Helgstrand är en frontfigur i både Dansk Varmblod och dansk dressyr. Den senaste veckan har han fått motta hot och smädelser i alla kanaler. Kim C Lundin kim@witnet.se

Bilderna som lades upp sägs vara från hingstvisningen på Andreas Helgstrands gård den 12 april och tagna av en anonym fotograf. Om de är tagna vid detta tillfälle är det möjligt att de blivit behandlade med bildverktyg. Veterinärundersökningen knappt en vecka senare visar inte upp något av vad som ses på bilden. 

Veterinärundersökningen gav klara besked att Akeem Foldager har smärtreaktioner i höger käke, inga sår eller synliga tecken men ömhet i den del av munnen där stång och bridong placeras. Veterinär Peter Busk rekommenderar att hästen inte rids förrän smärtreaktionerna är borta. Andras Helgstrand accepterar det utan diskussion och går så långt i intervjun att han överväger att sälja hästen. 

Den storm i sociala medier som härjat den senaste veckan efter publiceringen av bilderna underblåstes av den danska organisationen Djurens Beskyttelse. De gick, efter att bara ha sett bilderna, ut med skarpa pressmeddelanden med uttalanden som deras ordförande nu backar ifrån. I intervjun medger han att det är olyckligt.

Sedan tidigare har sponsorn Equsana, vars logotyp figurerat på samtliga bilder, meddelat att de avslutar sitt samarbete med Helgstrand. Försäkringsbolaget First har gått ut och tydliggjort att de inte har ett aktuellt avtal med honom.

I intervjun visas närbilder på Akeem Foldager i boxen och kameran visar dels svartare hårrem samt den lilla bula en bit upp på sidan (långt från skänkelläge med vy från sidan). Om denna står det i veterinärrapporten ”Ved undersøgelsen fandtes i højre side en blødt fluktuerende cystisk dannelse i huden korresponderende nøje til den hævelse, der kunne ses i samme område på omtalte billede 2.” På de bilder som cirkulerat, tagna snett bakifrån, ser sår och bula ut att vara mycket större än vad de framträder på TV2 Nords filmklipp. Vid veterinärundersökningen och filmintervjun knappt en vecka senare finns ingenting som liknar bilderna.

Filmklipp rån TV2 Nord Danmark med intervju.

Äldre bild på Akeem Foldager med Joakim Thomsen, skänkelområdet är svart.

Tidigare artiklar i ämnet
Pressmeddelande från Dansk Rideförbund

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden