Fälttävlan
3 juni 2019 16:47
Ridsportplus

Hemlig kölista inför Strömsholmstävlingarna upprör ryttare

StrömsholmsdagarnaEn hemlig reservlista till fälttävlansklasserna på Strömsholmsdagarna har lett till upprörda känslor bland ryttare, som inte fått besked om hur de ligger till. Efter den skarpa kritiken och kort efter Ridsports samtal publicerades reservlistan.

Hemlig kölista inför Strömsholmstävlingarna upprör ryttare
"Det går väl an för mig, som kan förbereda mig med kort varsel, men tänk hur det är för unga ryttare som står för sin första start internationellt. De behöver veta", säger Ulf Johansson till Ridsport. Foto: Privat/Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid nationella tävlingar kan alla se hur många reserver som finns till en full tävlingsklass, och i vilken ordning reserverna plockas in. Men vid internationella tävlingar gäller ett helt annat system, eftersom det är Internationella Ridsportförbundet, FEI, som hanterar anmälningarna.

När startlistorna publicerades till den internationella CCI2*-klassen under Strömsholmstävlingarna i helgen var det många som inte fanns med, och enda beskedet från arrangören var att klasserna fyllts efter betaldatum. Men någon väntelista fanns inte publicerad, något som väckte många reaktioner.

Fick inte svar

Fälttävlansryttaren Ulf Johansson med en lång meritlista inom sporten har i flera dagar försökt få besked om var han finns på listan, och även skrivit om detta i sin blogg på Facebook.
− Vi är rätt många som vill veta hur vi ligger till, och om vi ska förbereda oss för start eller inte. Jag har ställt frågan om var jag ligger på listan, men inte fått något svar.
− Det går väl an för mig, som kan förbereda mig med kort varsel, men tänk hur det är för unga ryttare som står för sin första start internationellt. De behöver veta, säger Ulf Johansson till Ridsport.

20180709johanlundinmindme_fj
Johan Lundin och Mind Me tog SM-guld på Strömsholm förra året. Arkivbild: Fredrik Jonsving

”Onödigt lång tid”

Och nu kommer ett besked från arrangören om att listan ska publiceras.
− Vi kommer att lägga ut reservlistan, och där kan man också se ryttarnas betaldag, säger Jonas Johnson, projektledare för Strömsholmsdagarna, som beklagar att listan inte publicerats tidigare.
− Det har gått onödigt lång tid innan listan kom ut. Vi vill självklart vara transparenta med reservlistan.

Han säger också att arrangörerna blev överraskade av det stora intresset för att rida CCI2*.
− Vi har aldrig haft så många starter där, utan snarare haft en brist på starter i fälttävlan, utom i fjol då vi hade SM. I höstas tog vi beslut om att exponera fälttävlan mer genom att ha målgång på gröna banan, säger Jonas Johnson.

Flera skäl

Det är ett av skälen till att antalet starter måste begränsas, men inte det enda.
− Vi måste också ge utrymme för fälttävlansdressyren och hoppningen tillsammans med de andra klasserna, och det riskerar att bli mörkt innan vi är färdiga med hoppklasserna på fredagen.
− Inför nästa år får vi utvärdera arrangemanget, och fundera på om fälttävlan ska gå separat, för det är förstås jättekul att så många vill komma hit och tävla fälttävlan, säger Jonas Johnson.

Fotnot: Kort efter att Ridsport pratat med Jonas Johnson publicerades reservlistan – här finns den. Reservlistan är den vita delen av ”Betalningslista CCI2*”.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden