Hoppning
20 mars 18:21

Hemmaseger i Grand Prix Hermès – dubbelt svenskt på pallen

Grand Prix HermèsDen stora GP-klassen i Paris är ett av årets mest prestigefyllda avgöranden och till start i omhoppningen hade Sverige tre svenskar. Vinnande ur striden på söndagen gick hemmaryttaren Kevin Staut medan Henrik von Eckermann fick se sig slagen med en halv sekund med King Edward. Bronsplatsen gick till Peder Fredricson och Hansson WL.

Hemmaseger i Grand Prix Hermès – dubbelt svenskt på pallen
Världsettan och världstvåan i topp i prestigefyllda Grand Prix Hermès. Foto: Roland Thunholm/Christophe Tanière

Tre hemmaryttare till omhoppning och tre svenskar till omhoppning – utgångsläget kunde inte ha varit mycket bättre för vare sig värdlandet eller Sverige. Peder Fredricson och Hansson WL, Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele samt Henrik von Eckermann och King Edward utgjorde Sveriges hopp bland de elva ryttare som gick till omhoppning i det ursprungligen 48 ryttare starka startfältet.

Endast fyra ryttare dubbelnollade, men med knapp marginal gick segern till hemmaryttaren Kevin Staut med Chepetta. Därefter var det dubbelt svenskt på pallen med Henrik von Eckermann på silverplatsen och Peder Fredricson på bronsplatsen. Henrik von Eckermann var svindlande nära att ta hem segern men det avgjordes mot näst sista och sista hindret, där han var steget efter fransmannen med King Edward.

Henrik var inte helt nöjd med sig själv.
– Hästen hoppade fantastiskt som vanligt, men jag är verkligen besviken på min egen ridning. Jag red inte tillräckligt bra helt enkelt och jag missade svängen till sista hindret. Jag hade den bästa hästen och skulle ha vunnit, sa han i intervjun efteråt.

– Det var en väldigt teknisk första runda, det var rätt antal ryttare till omhoppningen och det var fantastiskt att rida här, var Peder Fredricsons korta svar.

Hemmaryttaren gjorde det

Första svensk ut var Peder Fredricson som gjorde en mycket väl avvägd omhoppning och gick upp i ledningen med Hansson WL. Snabbare innan honom var dock världstrean Martin Fuchs som fick ett oturligt nedslag, men satte ribban för tiden. Peder Fredricson höll konkurrenterna stången fram till hemmaryttaren Kevin Staut och Cheppetta, som gick i mål felfritt med tiden 35,50 sekunder mot Peders 36,22 sekunder.

Angelica Augustsson Zanotelli gjorde en snabb och säker insats med Kalinka van de Nachtegaele, men fick dessvärre med sig en bom och stannade på åttonde plats. Tiden hade dock räckt till för att slå världsettan och landsmannen Peder Fredricson.

Det var inte bara äran som stod på spel i årets Grand Prix Hermès, klassen bjöd även på sammanlagt fyra miljoner kronor i prispengar. För segern fick Kevin Staut 132 000 euro, motsvarande nästan 1,4 miljoner kronor. Henrik von Eckermann lämnar Paris med 80 000 euro, cirka 830 000 kronor, medan Peder Fredricson får med sig 60 000 euro, cirka 62 000 kronor, efter dagens prestationer.

Jens Fredricson, som inte varit i en bom under hela helgen med sina bägge hästar, hade ett ynka nedslag i grundomgången med sin Markan Cosmopolit på den utmanande banan.

Gällande olyckan med den schweiziske ryttaren Bryan Balsiger och hans häst Twentytwo des Biches har Ridsport nu fått färska uppgifter om skadeläget.

Resultatlista Grand Prix Hermès.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden