Hoppning
22 oktober 2017 16:19

Henrik von Eckermann tvåa i Helsingfors

VärldscuphoppningAndra omgången av världscupen i hoppning rids under söndagen i Helsingfors. Tre svenska ryttare fanns i startfältet och bland dem gick det bäst för Henrik von Eckermann och Mary Lou som tog en fenomenal andraplats.

Henrik von Eckermann tvåa i Helsingfors
Henrik von Eckermann och Mary Lou 194 blev bästa svenska ekipage i Helsingfors. Haide Westring

Det är kyligt i finska Helsingfors när andra omgången av världscupen i hoppning rids. Klassen hade fullt startfält med 40 ryttare – bland dem tre svenska ekipage. Arenan är den minsta av alla där det rids världscuphoppning, bara 32 x 62 meter så det blev trångt för de 13 hindren med sina totalt 17 språng.

Banbyggaren Guilherme Jorge, Brasilien, hade lagt in hela tre kombinationer i banan, och som ett lite annorlunda hinder fanns en S-formad mur.

Evelina Tovek var först ut av de svenska ryttarna med startnummer 11. Nu gjorde hon sin världscupdebut på Castello 194 (WESTF val f-08, e Cristallo-Lifestyle, uppf Marcus Ostendarp). Debuten blev klart godkänd med bara fyra fel – Castello drog med sig en bom med ena frambenet på ett av hindren i trekombinationen.

Evelina och Castello blir tredje snabbaste fyrafelare när alla ekipage ridit klart vilket innebär att de slutar på en tolfte plats totalt. Evelina tar därmed med sig fem poäng vid sin världscupsdebut.

Peder Fredricson och H&M Christian K (KWPN e Namelus R-Calvados, uppf G.W. Klerks) kom på fjärde plats i världscupens första omgång i Oslo. I Helsingfors gick de ut som ekipage nummer 21, och det ser till en början ut att bli en helt prickfri ritt tills ekipaget kommer på hinder nummer 10 – en missbedömning av Peder resulterar i ett grovt nedslag vilket får ekipaget helt ur balans och de drar med sig hinder nummer 11 av bara farten. Resten av banan fortsätter dock i samma fina anda som inledningen – men totalt åtta fel för Peder och Christian K och ingen repris av succén i världscupsdebuten i Oslo.

Peder och Christian K slutar på 28:e plats.

Sveriges tredje ekipage Henrik von Eckermann och Mary Lou 194 (WESTF sto f-06 e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus) har en tredjeplats i vårens världscupsfinal i ryggen när de nu gör säsongspremiär. De går ut som nummer 25 i grundomgången och tar sig lekande lätt runt banan. Felfritt över hinder och gott och väl inom maxtiden på 78 sekunder betyder att Henrik blir sjätte ryttare i startfältet som tar sig till omhoppning.

Omhoppningen bjöd på trixiga svängar och rejält långa galoppsträckor. Bommarna föll för de flesta ekipagen och endast Storbritanniens Robert WhitakerCatwalk IV hade ridit felfritt när det var dags för Henrik von Eckermann och Mary Lou att rida sin andra runda.

Henrik satsar rejält med snäva svängar och man kan riktigt se hur Mary Lou gör allt hon kan för att vara sin ryttare till lags. Efter näst sista hindret i omhoppningen snubblar Mary Lou till och går nästan ner på knä, men ekipaget fortsätter ändå i samma rasande tempo även över sista hindret. Klockan stannar på 38,41 sekunder och är mer än en halv sekund snabbare än Whitakers.

Även Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, på Celena VDL rider felfritt men lyckas inte ta Henriks tid. Det gör däremot Jur VrielingVDL Glasgow v. Merelsnest för Nederländerna – som allra sista ryttare petar han ned Henrik till andraplatsen.

Segern ger Henrik von Eckermann 17 poäng och cirka 340 000 kronor i prispengar. Evelinas tolfteplats ger fem poäng och cirka 42 000 kronor i prispengar

Placerade ryttare vid Longines FEI World Cup Helsingfors 22 oktober 2017:

1. Jur Vrieling, Nederländerna – VDL Glasgow v. Merelsnest
2. Henrik von Eckermann, Sverige – Mary Lou 194
3. Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien – Celena VDL
4. Robert Whitaker, Storbritannien – Catwalk IV
5. Felix Hassmann, Tyskland – Cayenne WZ
6. Aldrick Cheronnet, Frankrike – Tanael Des Bonnes
7. Chloe Reid, USA – Codarco
8. Francois Jr Mathy, Belgien – Uno de la Roque
9. Feir Gulliksen, Norge – Edesa S Banjan
10. Kevin Staut, Frankrike – For Joy van’t Zorgvliet HDC
11. Christian Rhomberg, Österrike – Saphyr Des Lacs
12. Evelina Tovek, Sverige – Castello 194

Fullständigt resultat 

Kevin Staut, Frankrike går nu upp i ledningen med 24 poäng före de två deltävlingssegrarna Jur Vrieling, Nederländerna, och Daniel Deusser, Tyskland som båda har 20 poäng. Robert Whitaker, Storbritannien ligger fyra på 18 poäng och Henrik von Eckermann kliver in på en femte plats med sina 17 poäng.

Peder Fredricson ligger på åttonde plats och Douglas Lindelöw på tionde plats.

Tre förhandsfavoriter

WC Hoppning 2017

  • Peder Fredricson: Christian K har övertygat och kan mycket väl vara med i toppen.
  • Lorenzo de Luca: Har radat upp fina resultat med Halifax van het Kluizebos. Väntar på första Världscupsegern – kan komma här.
  • Kevin Staut: Vann Europaligan förra säsongen, men utan att vinna en deltävling. Blir dock farlig här med sina snabba hästar Elky van het Indihof eller For Joy van’t Zorgvliet.

Totalt rids 13 deltävlingar av världscupen innan det är dags för final i Paris i april. De 18 främsta ryttarna i den västeuropeiska ligan efter de 13 omgångar tar sig till finalen. De 16 främst placerade ryttarna i varje omgång får poäng – segraren får med sig 20 poäng, andraplacerade ryttaren får 17 poäng och trean 15 poäng.

Arrangörens hemsida
Startlista
Banskiss
SVT:s livesändning
Arrangörens livesändning
FEI:s livesändning (betalkanal)
Aktuell ställning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden