Dressyr
14 december 2016 22:07

Hester och Nip Tuck vill till Omaha

För två veckor sedan gästade Carl Hester Stockholm och Friends, det var en lugn tillställning jämfört med Olympia. På sin hemmatävling är Storbritanniens mesta dressyrikon ett eftertraktat villebråd.

Hester och Nip Tuck vill till Omaha
Nip Tuck alias Barney i en piruett, en rörelse Carl Hester anser är en av valackens många höjdpunkter. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Många ville ha en bit av Carl Hester efter hans seger i Grand Prix-kvalet, en ren uppvärmning inför kvällens kür. Efter att tidigare på kvällen ha fått en av örikets finaste utmärkelser Fellowship i British Horse Society var gratulanterna många i kö. Brittiska landslagets mesta tränare tog sig ändå tid med intervjuer.

Han summerade kvällens klass som en stor skillnad mot bara för ett år sedan.
– Min häst Nip Tuck, alias Barney hemma, har mognat så otroligt mycket, det innebär en väldig skillnad för mig på banan.

Med Charlotte Dujardin och Valegro utanför konkurrensen är det lite hans tur att dra på sig ledartröjan.
– Så är det förstås. Det är ganska trevligt, å andra sidan så satte deras ritter en måttstock för alla oss andra hur bra vi var tvungna att bli så länge de två tävlade. Nu blir det lite mer normala förhållanden igen för alla, menade Hester.

Nu hade han och Barney rätt mycket bättre procent än normalt med 77 procent och lite till.
– Förra året hade vi också ett bra resultat men då tog det mycket längre tid för honom att slappna av här i arenan, nu var han så mycket med mig att det var enkelt att rida runt om staketen, förklarade Hester inför ett stort pressuppbåd.
– Med Barney är jag alltid nöjd när vi klarar en ritt utan incidenter, han kan precis lika gärna vända på en femöring på banan och vilja gå ut igen. Självklart är jag jättenöjd med att få så bra procent.

Enda plumpen i protokollet för Hester och Barney var den ökade traven. Det blev ingenting, varken längre steg eller ens ett oönskat högre tempo.
– Jag låter medvetet bli att rida ökningarna mer än så här för jag vill inte förlora rytm och balans på Barney. Det är mest för hans skull, ökad trav är inte direkt hans grej, det är för svårt. När jag ber om mer än vad vi visade upp så blir det han lång och tung, ibland till och med oregelbunden, sedan fungerar inte resten av programmet. När Barney gör misstag så blir han nervös, då kan det bli omslag till galopp och annat. Jag håller hellre honom på gott humör.
– Jag har jobbat på att förbättra andra rörelser i stället, hans piruetter är till exempel riktigt bra nu och gav bra poäng. Tack och lov har han andra höjdpunkter än ökad trav, säger Hester med ett snett leende.
– Vi kan göra det lite bättre hemma med lätt sits, men han är bara 12 år och vissa saker tar mer tid för en del hästar.


Den obefintliga ökade traven.

Carl Hester tänker satsa på att ta sig till världscupfinalen i Omaha i  mars. Han har redan gjort en start i Lyon med en andraplats och fina poäng om resultat. Nu ligger start i Amsterdam och ’s-Hertogenbosch bra till för ett besök från honom och Barney.
– Jag har inte ridit en världscupfinal sedan 2005 med Escapado i Las Vegas när vi blev tia, det vore roligt att göra det igen. Barney känns mogen för uppgiften nu och då är det kul, konstaterade Hester.

I kväll väntar kür och kamp om nya friska poäng för att ta sig upp i tabellen.

Ställning i Världscupen

Startlista CDI-W kür Olympia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden