Avelsnyheter
15 juni 2022 18:03

Hetaste hingstarna bakom topprankade unga hopphästarna

TopphingstarVilka hingstar ska man hålla ögonen på om man vill öka chanserna att få se sin häst bland världens bästa hopphästar? Här hittar du svaret. Hippomundo har gjort en analys av de bästa 5-åriga internationella hopphästarna just nu. Se vilka hingstar som sticker ut.

Hetaste hingstarna bakom topprankade unga hopphästarna
Christian Ahlmann med Dominator 2000 Z, som är en av de hetaste hingstarna. Foto: FEI

Vilka hingstar är ”up and coming” sett till fäderna bakom de bästa 5-åriga internationella hopphästarna? Svaret finns i en analys gjord av Hippomundo baserad på sajtens egen unghästrankning.

I analysen har Hippomundo rankat fäderna till de 250 bästa 5-åriga internationella hopphästarna de senaste 365 dagarna, räknat bakåt från den 8 juni i år. Därefter har hingstarna med två eller fler avkommor delats in i tre ålderskategorier: 1990-1999, 2000-2009 och 2019-2013.

Stamhingstarna står starka

Slående är att stamhingstarna fortfarande är väl representerade bland de bästa unga hopphästarna. Faktum är att två hingstar i ålderskategorin 1990-1999 har flest avkommor bland de 250 bästa 5-åringarna. Cornet Obolensky och Diamant de Semilly är fortfarande populära med 16 respektive 11 avkommor.

Hingstarna med två eller fler avkommor kan i princip delas in i fyra avelsfamiljer. De två största tillhör Clinton och Diamant de Semilly. Till Clintons familj hör hingsten med flest avkommor, nämligen Cornet Obolensky. Tre söner till Cornet finns också med som fadershingstar med ett flertal avkommor bland de bästa 5-åringarna. Comme il Faut har åtta ättlingar, Cristallo I har fem och Cornet’s Prix har två. En generation längre fram hittar vi Comme il Faut-sonen Comilfo Plus Z med två ättlingar.

Diamant de Semillys söner Dominator 2000 Z, Emerald, Andiamo Semilly, Diarado och Elvis ter Putte gör också bra ifrån sig på listan. Emerald är dock den enda som har en godkänd son på listan.

Utöver dessa två linjer tillkommer den tredje familjen som tillhör Capitol I, där särskilt de yngre hingstarna just nu är mer populära än de äldre. Bland dessa återfinns exempelvis Cicero Z van Paemel och Indret del Maset som är barnbarn till Capitol I. Carthago Z och Indoctro förekommer dock inte alls på listan. Däremot återfinns en annan son till Capitol I, VDL Cardento, två gånger på listan, liksom hans söner Carrera VDL och Grand Slam VDL.

Dominator 2000 Z sticker ut

En annan viktig hingst är Baloubet du Rouet. Trots att han är den äldsta hingsten på listan förekommer han två gånger med sina söner Querlybet Hero och Brantzau VDL.

Bland de yngre fadershingstarna finns det speciellt nio stycken att hålla ögonen på. 9-åriga Kannatol (e Kannan) är den yngsta, därefter kommer 10-åriga Greco Sitte (e Button Sitte). Dominator 2000 Z sticker ut med sina inte mindre än åtta avkommor, och den 12-åriga hingsten visar liksom sin far att han för vidare goda gener.

Tre hingstar har redan tre topprankade 5-åringar vardera: Andiamo Semilly, Grandorado TN och Global Express.

De flesta hingstarna befinner sig i mellankategorin 2000-2009. Hela 22 hingstar har två eller fler avkommor. Emerald och Comme il Faut leder med åtta avkommor vardera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden