Avelsnyheter
31 oktober 2019 16:39
Ridsportplus

Hingstägare vill stoppa delning av spermadoser

MängdrabattSedan tekniken med att injicera en enda spermie i ett ägg kom har hingstägarna förlorat möjligheten att ta betalt för alla de föl som kan tillverkas med en enda dos sperma. Detta vill de förhindra.

Hingstägare vill stoppa delning av spermadoser
Nedfrysta spermadoser på stuteriet Ijzeren Man. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under årsmötet nyligen i World Breeding Federation for Sporthorses, WBFSH, arrangerades på hingstägarnas önskemål ett forum för att diskutera problematiken.

Ett antal hingstägare och seminstationer hade tidigare i höst författat en skrivelse som de skickat till förbundets medlemmar. Användandet av metoden ICSI (Intracytoplasmic sperm injection, dvs injicerandet av en enda spermie i ett ägg) gör att det går att tillverka massor av avkommor med en enda dos sperma och man kommer då också undan att betala för mer än ett föl.

Hingstägarnas idé är att genom att registrera alla avkommor i samma system skulle de extra avkommorna identifieras och hingstägarna skulle kunna kräva in betalning från fölägarna för att fölen ska få registreras med full stam.

Men hingstägarna hade svårt att få gehör. Flera deltagare ansåg inte att det var stamböckernas ansvar att se till att hingstägarna får betalt. En annan fördel med ett centralt register skulle dock vara att det skulle underlätta uppföljningen av avkommor till hingstar.

WBFSH tog inga beslut och gav inga löften, men lovade att ta med sig frågan och fundera på en lösning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden