Avelsnyheter, Ridsport Play
10 mars 2023 16:07
Ridsportplus

Hingstbloggen hoppning: ”Påfallande höga 3-åringar”

Premiering HerningHingstpremieringarna i Herning i Danmark är i full gång och i Hingstbloggen gångarter/hoppning kommer du denna vecka att kunna följa avelsexperterna Lena Nyströms (gångarter) och Lena Zeiloths (hoppning) betraktelser och reflektioner på andra sidan sundet.

Hingstbloggen hoppning: ”Påfallande höga 3-åringar”
Till segerhingst med silvermedalj och även bästa danskfödde hingst utsågs sportiga Vasco Ask. I Hingstbloggen Hoppning kommenterar uppfödaren och hingsthållaren Lena Zeiloth premieringarna i Herning. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Dansk Varmblods jättearrangemang i Herning med hingstpremiering, championat, internationella tävlingar med mera startade upp så smått i onsdags och jag, Lena Zeiloth, kommer den här veckan att referera lite vad som händer med hopphästarna och framförallt hingstarna.

  Nv_hingsbloggen_hopp
  Lena Zeiloth är på plats i Herning och skriver denna vecka om hopphingstar i Hingstbloggen. Foto: Kim C Lundin

  DV har i år tagit bort både 10-och 14-dagars provet för 3-åringarna som från och med i år får betäcka utan att göra prov. På onsdagen kunde man på frivillig basis visa 3-åringarna under sadel med egen ryttare (se film nedan på Vassini Ask e van Gogh-Cassini I) och alla fjorton hoppstammade hingstar samt de flesta dressyrhingstarna tog tillfället i akt.

  På torsdagen visades 3-åringarna på hårt underlag och exteriörbedömdes, inga kommentarer ges från domarna, men den trevliga speakern ger utförliga presentationer av stostammen. Flera av hingstarna var påfallande höga för att vara 3-åringar, den störta var e Hardrock Z  som mätte hela 178 centimeter. 

  Sex 4-åriga hingstar som gick bruksprov i höstas visades upphoppade och vid hand. Till segerhingst med silvermedalj och även bästa danskfödde hingst utsågs sportiga Vasco Ask e Verdi TN-Clarimo som toppade höstens bruksprov med fina 882,5.

  Vasco Ask är en ädel modern hingst med härlig galopp och fin överblick i hoppningen och han var redan i fjol en av de populäraste hingstarna i Danmark.


  Torsdagen var även kvaldag för championatshästarna i hoppning och 20 togs vidare till testridning av domarna Bo K. Møller och Bo Kristoffersen. Högst bedömda häst med bland annat 10 för ridbarhet var Skavhøjs Cohen e. Cornet Obolensky/ Coronado. Testryttare för dessa unga stjärnor är i år ”vår egen” Rolf-Göran Bengtsson och testningen är uppdelat på fredag och lördag. 

  I dag fredag longeras de 3-åriga hopphingstarna vilket många hingstägare tycker är en tämligen onödig del av premieringen för just hopphingstarna så jag avstår från att kommentera det. 

  Återkommer på söndag med rapport från löshoppningen och vilka unghingstar som godkänns. Löshoppningen görs två dagar i rad både lördag och söndag och det är det alla hoppentusiaster ser fram emot.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden