Nyheter
24 oktober 2020 09:08
Ridsportplus

Hingsten Lingh död vid 27 års ålder

Gals första stjärnaHingsten Lingh har nu fått somna in. Efter ett individuellt silver i världscupfinalen och ett lagsilver med i VM tillsammans med Edward Gal verkade Lingh i Sverige för drygt tio år sedan. Bo Jenå minns hästen – som kunde byta i varje när han gick på töm. UPPDATERAD: Så minns Edward Gal Lingh.

Hingsten Lingh död vid 27 års ålder
Året är 2006 och platsen är Aachen, där Lingh och Edward Gal rider lagdressyren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu finns inte dressyrhingsten Lingh (f – 93, Flemmingh – Columbus) längre, meddelar Gestüt Birkhof. ”I den tidiga morgontimman var vi tvungna att ta avsked av Lingh”, skriver stuteriet på sin hemsida.

Edward Gal tävlade Lingh i mästerskap mellan 2003 och 2006. I världscupfinalen år 2005 blev det en silvermedalj, och i VM 2006 var resultatet en silvermedalj för det holländska lag där Gal och Lingh ingick. Hingsten rankades som världens tredje bästa dressyrhäst år 2005.

– Lingh var en väldigt lätt och kärleksfull häst. Jag tog min första medalj i nederländska  mästerskapen med honom. Jag minns honom som en mycket speciell häst och vi hade stora framgångar. Jag kommer aldrig att glömma honom, skriver Edward Gal i ett sms till Ridsport.

År 2006 såldes Lingh till amerikanska Karin Reid Offield, som tävlade honom 2007 och 2008. Därefter gick Lingh till aveln, först på Karin Reid Offields gård i Michigan och sedan på Flyinge.

Många varv i Globen

Edward Gal återsåg och red Lingh än en gång på Flyinge år 2009, ett känslosamt möte. Hingsten blev en publikfavorit när visades han på lång tygel av Bo Jenå i Globen.

– Jag hade inte tänkt vara inne så länge på banan, jag hade uniform och ridstövlar. Jag siktade på porten och tänkte att någon skulle öppna, man såg inte så bra i spotlightlen, men det var ingen som öppnade porten så jag fick vända och ta ett varv till. Sedan fick jag blommor och då blev det ett varv till. Det blev några extra varv men det ställde Lingh upp på, säger Bo Jenå. Han har fått höra att många uppskattade showen i efterhand.
– Och han var ju väldigt fin. Det var en upplevelse.

Lingh Bo JenŒFlyinge 100414Fotograf Krister Lindh
Bo Jenå och Lingh under en clinic om tömkörning år 2010. Arkivfoto

Byten i varje på töm

Bo Jenå ville göra byten på töm med Lingh, men i början gick det inget vidare.
– Då gav jag upp det en tid och sedan fungerade det. Efter några veckor kunde jag göra byten i varje med honom, en av de få hästarna jag gjort det med. Det visar att han var bra grundutbildad och han ville arbeta och lyssna – jag har bara gott att säga om honom.

I stället för att se Linghs död som något sorgligt vänder Bo Jenå på det hela.
– Han hade en avsevärd ålder, man får vara glad att han varit med så länge.

År 2015 gick Lingh i pension och han bodde på Gestüt Birkhof i Donzdorf i Tyskland under sin sista tid.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden