Avelsnyheter
15 juli 2014 09:06

Hip Hop tog hingstpriset

Under Falsterbo Horse Show delas det traditionsenligt ut ett hingstpris. Efter många år av Cardento-segrar tog Hip Hop över titeln och fick Falsterbo och Folksams stora hingstpris i hoppning 2014. Den danske hingsten Skovens Rafael tog hem priset på dressyrsidan.

Hip Hop tog hingstpriset
Nicole Persson med Hip Hop 1045 i Odense i 145 klass, placering såklart. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hingstpriset har delats ut sedan 2009 och går till de två hingstar som har mest framgångsrika avkommor i hoppning respektive dressyr i årets Folksam Scandinavian Open för 5- och 6-åriga hästar. Fadershingstarna får poäng för avkommor som går till start, för finalister och till sist för placeringar. Finalens poängskala har under tidigare år slagit hårt på dressyren, fadern till en årgångssegrare har oftast vunnit. För hoppningen med ett startfält som är mer än tre gånger så stort har antalet avkommor haft mycket större påverkan. 

På hoppsidan har Cardento dominerat minst sagt, både i kraft av stora årgångar och individers goda resultat. Hela 55 fadershingstar var representerade på 344 tävlande avkommor.

I år klev Hip Hop 1045 (SWB f -99 e Feliciano u Mazurka ue Electro, äg/uppf Gunhild och Hans Göran Persson, Möllerup) fram med 25 avkommor till start och fyra stycken gick till 6-årsfinalen. Där tog Lin Backman en tredjeplats med Hip Girl (SWB ue Carthago, uppf Tärnö Säteri och Sigane AB).

Inför 6-årsfinalen var det den danske hingsten Party Dance (DWB f -03 e Cajus-Godehard, uppf Christian Kjær) i knapp ledning före Callahan VDL(Hann e Contendro I-For Pleasure). Party Dance fick totalt 25 föl i Danmark 2009, tre av dem var i 5-årsfinal.

För dressyrhingstarna avgjordes inte slutresultatet förrän sista ekipaget i 6-årsfinalen var klar. Det var mycket jämt mellan Quaterback(Brb f -03 e Quaterman-Brandenburger) och Skovens Rafael(DWB f -04 e Blue Hors Romanov -Blue Hors Don Schufro, Äg Stuteri Preiss och Lotte Lindgren, Danmark) som båda hade tre avkommor vardera och hästar till final. Skovens Rafael tog hem priset genom en seger och en fjärde plats i 5-årsfinalen genom segrande Revolution(SWB ue Fürst Heinrich, uppf Lena Nyström, äg Mats Fredén) och U.Bolt(SWB ue Cortez, uppf/äg Susanne Nyreröd). Båda avkommorna togs ut till unghäst-VM vilket innebär att halva laget består av hingstens avkommor. Skovens Rafael var själv placerad i unghäst-VM som 5-och 6-åring med en sjunde och en åttonde plats med Lotte Lindgren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden