Körning
25 mars 08:56
Ridsportplus

Hjulkulsfinalen rullade på i Flyinge

SerieNu är finalen i Hjulkul avklarad och det var mor och dotter som tog hem segern.

Hjulkulsfinalen rullade på i Flyinge
Parekipage fanns också med i finalkörningen. Här värmer Catrine Bengtsson och Emelie Broberg upp sina ekipage i vårsolen på Flyinge. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Det var segrarnamnet Hellberg som gällde under finalen av Hjulkul på Flyinge. Mamma Boel Hellberg med ponnyn Tai Nemo vann i den lättare klassen och dotter Natalie Hellberg och ponnyn Sibelle tog utan tvekan segern i klassen för de mest rutinerade kuskarna.

Så många duktiga ungdomar som kommit fram via Hjulkul. Ulla Herner.

Hjulkul har rullat på över hösten och vintern, totalt nio omgångar – en tävling där alla är välkomna, där man skaffar sig tävlingsvana och rutin och där nya ponnyer och hästar skolas in för större uppgifter i framtiden.
– Och så är det så roligt med den här tävlingen, menar arrangören Ulla Herner.
– Så många duktiga ungdomar som kommit fram via Hjulkul.

30 kuskar kom till start i finalen som gick i Flyinges stora ridhall, och stämningen var hög från början. Banan bestod av två maratonhinder och koner med bollar som skulle köras så fort som möjligt och helst felfritt. Alla kuskar körde två omgångar.

1.
Boel och Natalie Hellberg segrade i varsin klass när det var finaldags i helgen för Hjulkul. Foto: Team Hellberg
3.
Sara Blohm med kämpen Disco Diamond efter första rundan. Foto: Eva Österlund
4.
Sanna Manfredsson och Tristan laddar för Hjulkulsfinal. Foto: Eva Österlund
5
Tävla och ha roligt med sin ponny eller häst är en en grundprinciperna för serietävlingen Hjulkul. Här har Malin Wennberg precis avslutat sin första runda. Ponnyn heter Tariebel. Foto: Eva Österlund

I barnklassen regerar systrarna Olskims med sina ponnyer Hugo Boss och Luciana. Finalsegern gick den här gången till storasyster Mimmi Olskims.

Det officiella namnet på klass nummer två var ”Mindre rutinerade kuskar” . Stämde inte riktigt för här fanns kuskar med väldigt mycket rutin och erfarenhet, här fanns ungdomar hungriga på att vinna, här fanns kuskar med erfarna hästar och ponnyer som mest kör hemmavid men som nu tagit steget upp till tävling.

Nära dubbelseger

Unga Victoria Persson hade med sig två ponnyer, Calle och Urby, och det var riktigt nära att det hade blivit en dubbelseger, men den här gången blev hon slagen med några sekunder av Boel Hellberg som hade rejäl fart på sin Tai Nemo igenom hinder och portar. Boel var snabbast i bägge körningarna och vann. Victoria tvåa och trea och Sofie Helander körde in på en fjärdeplats med sin Denke, en nordsvenska brukshäst.

I klassen för rutinerade kuskar kom sex ekipage till start. Här fanns Paula Bengtsson, Skånska Körsällskapet med Wanadoo, Sara Blohm med Disco Diamond och här fanns de unga landslagskuskarna Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan och Natalie Hellberg med Sibelle.

Sanna och Natalie är unga och talngfulla. De är fortfarande juniorer men har redan en massa erfarenhet och framgångar. Och att det har hänt massor under vinterns träningar var helt klart när båda satte fart.

Natalie Hellberg i toppform

Den här gången fick dock Sanna se sig slagen av Natalie som var i toppform och körde så bra att det var en riktig rysning. Ponnyn gjorde allt Natalie bad om och lite till i bägge rundorna. Felfritt och en tid som ingen kunde hota. Ännu en seger till Team Hellberg alltså.

Tvåa i klassen var Sara Blohm på kämpen Disco Diamond, lite till åren men vilken rutin den hästen har. Och Sanna Manfredsson körde in på en tredjeplats.

Fortsättning följer förhoppningsvis för Hjulkul även i höst.
– Problemet är att hitta klubbar som vill arrangera, menar Ulla Herner.
– Och det måste vi, Hjulkul behövs i dagens sportkörning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-