Sverige
30 oktober 2018 05:55

Högtidligt när hovslagare och sadelmakare får sina yrkesbevis

HantverkTre hovslagare och en sadelmakare ska få ta emot bevis på sin hantverksskicklighet i Blå Hallen i Stockholms Stadshus i början av november.

Högtidligt när hovslagare och sadelmakare får sina yrkesbevis
Yrkesbreven kommer att delas ut i Blå Hallen under högtidliga former. Foto: Jenny Thörnberg

Hovslagare och sadelmakare, skräddare och smeder, hudterapeuter och fotografer. Det är bara några yrkesuppgrupper som kan få gesäll- och mästarbrev som bevis för sin hantverksskicklighet.

Tre hovslagare och en sadelmakare kommer att få ta emot sina yrkesbevis i Blå Hallen i Stockholms stadshus den 7 november under högtidliga former. Två av dem ska dessutom visa sina gesäll-/mästarprov i den utställning som föregår utdelningsceremonin. Det här berättas i ett pressmeddelande från Stockholms Hantverksförening.

Gesällprov kan avläggas i ungefär 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts. För att få mästarbrev krävs skicklighet och erfarenhet samt minst sex år i yrket. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke.

Hantverkare med hästanknytning som får yrkesbrev den 7 november

Sadelmakargesäll Anna Isberg, Sigtuna.
Hovslagargesäll Amanda Landemark, Väring.
Hovslagargesäll Carl-Johan Nilsson, Gnesta.
Hovslagarmästare Chrichan Ivarius, Åby.

– Jag ser fram emot att få gratulera Anna, Carl-Johan, Amanda, Chrichan och alla de andra riktiga hantverkarna till en viktig milstolpe i karriären. Jag ser också fram emot att besöka den stora gesäll- och mästarprovsutställningen. Det är en otrolig bredd i hantverken med den gemensamma nämnaren att allt är handgjort och av yppersta kvalitet, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening, i pressmeddelandet.

Under kvällen delas 189 gesällbrev inom 30 olika yrken samt 130 mästarbrev inom 27 olika yrken ut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden