Dressyr
11 juli 2021 14:38
Ridsportplus

Holländsk triumf på YREM – Cecilia Bergåkra bästa svensk

MästerskapEM för juniorer och unga ryttare i spanska Oliva är avgjort. I unga ryttarnas kürfinal blev det idel holländare på podiet och mästerskapets stora vinnare är Marten Luiten. Cecilia Bergåkra blev bästa svensk i YR-finalen: "Jag är supernöjd över min och Izacks prestationer denna vecka," säger hon.

Holländsk triumf på YREM – Cecilia Bergåkra bästa svensk
Cecilia Bergåkra och Izack blev bästa svenska ekipage på EM för unga i Spanien. Foto: Sigrid Bergåkra

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 18 ekipage som gjorde upp i de unga ryttarnas kürfinal på EM i ett soligt Oliva på söndagen. Finalen blev en holländsk triumf med Cecilia Bergåkra som bästa svensk.

Vi är nu en ovärderlig erfarenhet rikare. Jag ser fram mot att komma hem och ta vid det arbete jag påbörjat innan detta mästerskap. Cecilia Bergåkra.

Först ut av de två svenska finalekipagen som nummer 4 i startfältet var Ellen Lindén Urnes och Fairy Tale (WESTF hingst f 2007 e Friedensritter-Rosenkavalier, uppf Dietmar Kötter, äg Christinelund Dressage). Ekipaget visade flera fina byten samt en uttrycksfull trav med luftiga slutor. Det blev 71,120 procent och ledning i klassen.

Cecilia Bergåkra och Izack (SWB val f 2009 e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf P & A Development Ab, äg  Emilia Bergåkra, Cecilia Bergåkra, Olivia Bergåkra, P & A Development) leverade en kür med intressanta linjer. Det mesta satt som det skulle, men det blev en liten miss i serien med byten i vart fjärde och något travsteg vid utgången av den ena halvpiruetten. Ekipaget satte dock fyrorna vid nästa försök och slutade på 71,575 procent, vilket räckte till en fjärde plats när åtta ekipage gjort sitt.

”Supernöjd”

– Jag är supernöjd över min och Izacks prestationer denna vecka. Han är än så länge en ganska orutinerad och blyg kille men han börjar verkligen blomma ut, jag är så stolt över hans utveckling, säger Cecilia Bergåkra som debuterade i kür för unga ryttare i Oliva.

–  Det är en ganska avancerad koreografi som vi endast ridit igenom en gång innan så det var lite spännande. Jag längtar tills vi får gå in igen och göra en kür.  Izack kommer bli grym på det, fortsätter ryttaren.

 

– Vi är nu en ovärderlig erfarenhet rikare. Jag ser fram mot att komma hem och ta vid det arbete jag påbörjat innan detta mästerskap, alltså piaff, passage och byten i varje där han visar enorm talang. Jag är också jätteglad för att få dela denna finaldag med duktiga Ellen Lindén Urnes, vi gör det bra som kan prestera i denna enorma värme.

Spansk ledare

När halva finalen var klar låg Izack fyra, Fairy Tale var då femma och hemmaryttaren Natalia Bacariza Danguillecourt ledde med Dhannie Ymas på till publikens förtjusning. De slutade på 73,530 procent efter att bland annat ha visat en härlig ökad galopp.

Som sig bör på ett mästerskap hettade det till ordentligt när de bästa ekipagen kom i klassens sluttamp. Kanske var det finalnerverna som spökade lite för Tysklands Luca Sophia Collin som missade sina fyror båda gångerna hon försökte visa domarna vad de kunde. Inte heller halvpiruetterna satt som de skulle. Det blev 72,905 procent och ett ras ner till åttonde plats för bronsekipaget från det individuella programmet och silvermedaljören i lagtävlingen.

Rockiga toner

Spaniens Sergio Moron Basoco red till rockiga toner och fick hemmapubliken att applådera i takt till musiken när han red upp på medellinjen i slutet av sitt fina program. Det blev en andra plats när två ekipage återstod på 82,045 procent.

Näst sista startande, Hollands Thalia Rockx, bjöd på mjuk, harmonisk och felfri ridning till musik från filmen Avatar. Programmet innehöll bland annat galoppombyten i vart fjärde språng på båge. Hon tog över ledningen med 78.05 procent.

Luiten Marten
Hollands Marten Luiten Fynona – mästerskapets stora vinnare. Foto: FEI/Lukasz Kowals

Sist ut var guldmedaljören från det individuella programmet, Hollands Marten Luiten/Fynona  (KWPN sto f 2010 e Ampere-I.P.S. Gribaldi, uppf Stal 104, äg Stal 104 Bv, Stal Luiten). Ekipaget gjorde inga misstag och inkasserade dagens första och enda tior för sina halvpiruetter. Det blev 83,155 procent och en klar seger. Marten Luiten lämnar Oliva i Spanien med tre EM-guld. Silvret i unga ryttarnas kürfinal gick till Thalia Rockx medan Hollands Milou Dees/Fransesco tog hand om bronset – idel holländare på podiet alltså.

Cecilia Bergåkra slutade på plats 14 och Ellen Lindén Urnes på plats 15.

Blanca Bosson bästa juniorsvensk

Blanca Bosson blev bästa svenska junior på mästerskapet, men missade en finalplats. Tillsammans med Cardon M (KWPN val f 2007 e Lord Leatherdale-Sandro Hit, uppf C.F Van Mook, äg Amelie Bosson) fick ekipaget 69,971 procent i det individuella programmet och slutade 21:a i det nästan 70 ekipage stora startfältet.

Lucie-anouk2
JEM-guldmedaljörerna, Lucie-Anouk Baumgürtel/Zinq Hugo FH. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

I juniorernas kürfinal gick guldet till Tysklands Lucie-Anouk Baumgürtel/Zinq Hugo FH efter en kür med hög svårighetsgrad som gav 82.045 procent. Silver tog Storbritanniens Annabella Pidgley/Sultan des Paluds FRH, knappt 2 procent efter vinnaren, medan Österrikes Paul Jöbstl/Bodyguard tog hand om bronsmedaljen.

Här kan du se de unga ryttarnas kürfinal i efterhand.

Resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden