Världen
28 juli 2023 15:57
Ridsportplus

Hon räddar hästar undan skogsbränderna på Rhodos

EvakueringSedan skogsbränderna började rasa på grekiska ön Rhodos för tolv dagar sedan har svenska Nathalie Wiklund, som bor på ön och har tillgång till eget stall, har haft fullt upp. "Folk ringer hela tiden och vill ha hjälp att evakuera sina hästar, men tyvärr ringer de ofta för sent," säger hon.

Hon räddar hästar undan skogsbränderna på Rhodos
Nathalie Wiklund har bott på Rhodos sedan 2008. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rhodos är ungefär lika stort som Gotland och sedan bränderna börjat har tusentals människor evakuerats. Men även hästar och andra djur har varit tvungna att flyttas snabbt för att klara sig undan lågorna.

Det som avgör mycket hur situation utvecklas är vinden. Om det blåser mycket kan det ändras snabbt.

Nathalie Wiklund.

Nu har svenska Nathalie Wiklund fullt med räddade djur på sin gård på ön.
– För mig är det ganska självklart att rädda djur, men jag hade inte kunnat göra det utan all hjälp får av andra. Vi har åkt runt med trailer och hämtat djur, bland annat några hästar som ägarna i panik släppte lösa. Det var lite panik att leta efter dem i mörkret, säger hon.

När Ridsport får kontakt med henne på torsdagen är det för tillfället relativt lugnt på ön. Nathalie Wiklund befinner sig på behörigt avstånd från elden och kan se lite rök på håll.
– Det som avgör mycket hur situation utvecklas är vinden. Om det blåser mycket kan det ändras snabbt, säger hon.

36387917814214392717322532163183022922021244n
Nathalie Wiklund har räddat nio hästar undan branden på Rhodos.

Hon är uppvuxen i Gävle tillsammans med sin mamma och när hon var 19 år fick hon för första gången kontakt med sin pappa som bodde på Rhodos.

Engagerat sig i hästhållningen

Hon började vistas allt mer på ön och efter en resa 2008 blev hon kvar. Hon har drivit barer och även engagerat sig mycket i hästhållningen på ön.
– Jag tyckte hästhållningen var dålig. Jag har sett hästar som har det hemskt och har räddat en del hästar, fortsätter hon.

Nu har hon tillgång till ett stall där det efter den senaste tidens räddningsaktioner undan elden står 18 hästar, varav nio är sådana som räddats undan elden, och nio åsnor. Hon jobbar en hel del med kommunikation mellan hästar och människor.

Ringer hela tiden

Under intervjun plingar det i hennes telefon flera gånger.
– Folk ringer hela tiden och vill ha hjälp att evakuera sina hästar, men tyvärr ringer de ofta för sent. Det går inte alltid så lätt och snabbt att ta sig fram på vägarna här. Och plötsligt kan en väg vara avstängd på grund av branden.

– Jag försöker bara göra lite skillnad. Och just nu är det tryggt här på min gård, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden