Hoppning
23 december 2020 11:14
Ridsportplus

Hon vann träningen för Peder

Lycklig vinnareEtt digitalt träningspass för världsfyran och mästerskapsmedaljören Peder Fredricson låg i potten när Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson skramlade in pengar till Musikhjälpen. Vinnare blev Elise Schoug, som precis fått en ny stjärna i stallet. "Tanken är att få hjälp med hur jag ska matcha henne mot större klasser i framtiden", säger 16-åringen.

Hon vann träningen för Peder
Elise Schoug och Cohlina är taggade för Pederträning. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Strax över 74 000 kronor lyckades Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson samla in till Musikhjälpen via sin digitala bössa, där ett digital träningspass för mästaren själv stod på spel. Efter att först ha fått svara på några skiljefrågor är nu den lyckliga vinnaren utsedd. Det blev 16-åriga Elise Schoug i skånska Skurup som drog det längsta strået.

– Det var mamma som fick ett samtal där de frågade vilken häst Peder vann EM med, vad den vägde när den var i tävlingsform vid OS i Rio och vad den väger nu när det är jullov, berättar Elise Schoug.

Svaret på den första frågan, H&M All In, var givet, medan de andra två frågorna var lite knivigare.
– Mamma gissade på 510 kilo när han var i tävlingsform och 500 kilo nu när han är julledig. Det blev någon kortslutning på sista, skrattar Elise Schoug.

Icke desto mindre var det hon som kammade hem vinsten, vilket är ett digitalt träningspass via appen Ridesum. Något som kommer mycket väl till pass med tanke på att Elise Schoug för bara ett par veckor sedan fick hem en ny stjärna i stallet. Det är ett svenskfött sto vid namn Cohlina (SWB sto f-13 e Cohiba-Chairman La Silla, uppf Stall Ekeslund och Ann-Christin Lindhe), som Elise Schoug precis börjat lära känna.

Sedan tidigare har hon även Camilo (SWB val f-08 e Camaro M-Alpen Fürst, uppf Bo Lindroos, Lindhäst, äg Josefin Schoug) som hon tränat med på 1,40-höjd och tävlat upp till 1,30 med. Just nu är dock valacken skadad, men ekipaget har bland annat tävlat på Grevlundagårdens anläggning.
– Peder är en jätteförebild.

Hon har inte pratat med Peder ännu, men hon har fått ett DM av Lisen.
– Jag är lite nervös men mest taggad. Det är definitivt en möjlighet att få lov att träna för Peder, säger Elise Schoug som alltså sitter upp på Cohlina när det är dags.

– Tanken är att få lite tips på hur jag kan förbereda henne inför när vi får lov att börja tävla – och hur jag matchar henne för att gå lite högre klasser i framtiden. Jag vill gärna lära mig hur jag hittar ett bra grundarbete och jobbar henne i bästa form.

Elise Schoug fyller 17 år 2021 och går första året på gymnasiet med ridsport som idrottsinriktning.
– Planen är att se hur långt jag kan komma och att jobba med hästar i framtiden, säger hon.

En kontakt med powerparet Fredricson är ingen dum början.
– Ja, det är lite så jag har tänkt, skrattar Elise Schoug.

Vad var facit på viktfrågorna?
– Det var 570 kilo när han var i tävlingsform och 600 nu när det är julledigt.

Fotnot: Det var ett antal ”hästbössor” som bidrog till årets Musikhjälpen. Mest pengar drog Fredricsons bössa in, följt av Tinne Vilhelmson Silfvén och hennes ”Flying Change” som drog in 27 050 kronor. Grevlunda bidrog dessutom med en digital träning för beridaren Stephanie Holmén, ihop med digitala biljetter till Gothenburg Horse Show, vilket landade på 14 970 kronor i insamlade pengar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden