Världen
17 september 2018 15:49

Hopphäst opererad för arytmi

Banbrytande operationVärldens första hjärtoperation på en häst för arytmi har genomförts med gott resultat. Ett belgiskt veterinärteam har hjälpt en norsk hopphäst att korrigera rubbningar i hjärtrytmen.

Hopphäst opererad för arytmi
Världens första operation av häst för artymi har genomförts med gott resultat (bilden är tagen i ett annat sammanhang). Foto: Jeanette Flensburg

Ett belgiskt veterinärteam har för första gången i världen opererat en häst mot rubbningar i hjärtrytmen – arytmi. Den lyckade operationen utfördes på en 5-årig norsk hopphäst och tog fyra timmar.
”Det är väldigt spännande att se att vi nu kan erbjuda den här behandlingen – som görs med stor framgång inom humanmedicin – till våra hästpatienter”, berättar professor Gunther van Loon för The Horse, och tillägger att den här behandlingen öppnar många nya möjligheter för den framtida veterinärmedicinen hos häst.

Den norska hästen uppges vara tillbaka i arbete tre månader efter operationen, och efter det lyckade utfallet vill nu van Loon och hans team förfina metoden för att kunna erbjuda den till fler hästar. För de flesta hästägare är dock inte en operation nödvändig, och de flesta som har hästar som arbetar på lägre nivå märker inte ens av om hästen har rubbningar i hjärtrytmen.
”Men i vissa fall – speciellt hos hästar som presterar på hög nivå i sporten – kan arytmi vara farligt och till och med leda till kollaps”, säger van Loon.

Ett kortare filmklipp från operationen kan du se här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden