Hoppning
26 augusti 2022 20:30
Ridsportplus

Hoppryttare avstängd efter otillåten spöanvändning

Disciplinär åtgärdNär hästen bröt ut vid vattenhindret rann sinnet över och ryttaren använde spöet på ett sätt som är absolut förbjudet. Nu har Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömt ryttaren till två månaders avstängning.

Hoppryttare avstängd efter otillåten spöanvändning
Ryttaren använde spöet hårdhänt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.) Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Disciplinnämnden har fattat beslut i ett ärende gällande otillåten hantering av häst. Incidenten inträffade på en trestjärnig hopptävling under våren, där den anmälda ryttaren efter utbrytning på vattenhindret slog sin häst med ett rundslag med spöet inne på banan. Det finns både video och foto från händelsen. Ryttaren har också erkänt sitt beteende och döms nu till två månaders avstängning.

Som skäl för beslutet anges reglerna kring hästens välfärd och djurskyddet – och att det ytterst är ryttarens ansvar att se till att dessa regler följs vid deltagande i tävling. TR III moment 391.3.5. säger: ”Rundslag är alltid förbjudet. Med rundslag menas när spöhanden lyfts högre än ryttarens axel.”

Tydlig bestraffning

Ur disciplinnämndens beslut:
”Disciplinnämnden ser allvarligt på incidenten. Ryttaren lägger efter olydnad en volt runt hindret, kommer tillbaka till hindret, stannar hästen med sidan mot hindret och greppar om tygeln med en hand för att kunna göra ett rundslag. Händelsen sker alltså inte i direkt anslutning till olydnaden, utan är en tydlig bestraffning. Disciplinnämnden anser att detta är försvårande omständighet som ska beaktas, eftersom ryttaren har haft tid att besinna sig.”

”Disciplinnämnden anser dessutom att det är uppenbart att ryttaren väljer att ventilera sitt dåliga humör efter olydnaden vid vattenhindret på hästen. Enligt TR I moment 174.4 är det förbjudet att använda spö, piska eller sporrar för att ventilera ryttarens humör. Ett sådant beteende är inte acceptabelt.”

Av filmen framgår det att ritten är harmonisk fram till vattenhindret, ryttaren rider fram till hindret direkt efter utbrytningen och ger hästen ett slag med spöet. Det framgår vidare att ryttaren gör en ny anridning där hästen avspänt hoppar hindret och att ryttaren klappar om sin häst. Hästen klappas även om vid utgången.

Domaren meddelar i högtalaren att ryttaren är avstängd och kallar upp vederbörande till domartornet. Där informerar domaren att ryttaren är avstängd från klassen på grund av brott mot TR III moment 391.3.5. – och nu har alltså disciplinnämnden sagt sitt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden