Hoppning
14 oktober 15:54

Hoppryttare avstängd – tävlade med vassa benskydd

StraffasNär hoppryttaren Andre Schröders häst kontrollerades strax före start på en tävling tidigare i år, upptäcktes att hans häst gick med preparerade bakskydd. Nu döms ukrainaren till böter och avstängning.

Hoppryttare avstängd – tävlade med vassa benskydd
Det var vid en rutinkontroll på framhoppningen som de preparerade skydden upptäcktes. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Ukrainske hoppryttaren Andre Schröder har tävlat på internationell nivå sedan 2006 och har gjort över 1000 internationella starter. I maj 2021 startade Schröder sin häst Allegro på enstjärniga tävlingar i Samorin i Slovakien. Vid en kontroll – som genomfördes på samtliga hästar i klassen – före start i Grand Prix upptäcktes att hästens bakskydd hade vassa nubbar på insidan, som trycktes mot hästens ben vid islag.

Schröder, som på tävlingsplatsen menade att skydden visst var tillåtna, tilldelades ett gult kort av tävlingsfunktionärerna för ”abuse of horse”.

FEI ansåg att händelsen var allvarlig och meddelade i juni att fallet skulle tas upp i FEI-tribunalen. I sitt svar skriver Andre Schröder att han var helt ovetande om att skydden ens fanns – han hade aldrig sett dem i sitt stall – och menar att det var hans partners hästskötare som satte på skydden på hästen. Schröder ska heller inte ha kontrollerat skydden.

Schröders påståenden motsägs dock av FEI-stewarden som utförde benskyddskontrollen på plats, då denne genast konfronterade Schröder när skydden upptäcktes. Som svar ska hon ha fått att skydden var tillåtna i rankningsklasser, och att Schröder köpt skydden i det utförandet. Schröder ska också ha sagt att det var en vanlig typ av bakskydd, som han använt på många tävlingar.

Avstängning och böter

FEI-tribunalen menar därför att det inte finns några tvivel om att Andre Schröder är ansvarig för att hästen gick med preparerade skydd, och dömer honom till tolv månaders avstängning från och med den 29 september 2021. Schröder ska också betala böter på 5 000 CHF, cirka 50 000 kronor, samt stå för FEI:s kostnader på 2 000 CHF.

FEI-tribunalens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden