HästvälfärdI mitten på september arrangeras Horse Welfare Summit, ett stort seminarium om hästvälfärd på Flyinge. Det bjuds på mängder av föreläsningar och diskussioner kring hästars mående på träning och tävling.
Horse Welfare Summit: ”Vi vill erbjuda ett smörgåsbord av föreläsningar”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Tidigt i våras började planeringen av Horse Welfare Summit på Flyinge 13-14 september, och sedan dess har programmet fyllts på kontinuerligt. Hästforskare och praktiker från Sverige och Europa kommer att delta under dagarna.
Det viktigaste syftet är att vara en mötesplats och kunskapsnav för alla hästintresserade som vill lära sig mer om hästvälfärd, vare sig man arbetar med häst eller har det som hobby. Kunskapsdagarna har kapacitet för en bra bit över 1 000 besökare.
Öppet för alla
Horse Welfare Summit
Vad: Horse Welfare Summit
Var och när: På Flyinge 13–14 september
Viktigaste syftet: Att vara en mötesplats och ett kunskapsnav för alla hästintresserade som vill lära sig mer om hästvälfärd, vare sig man arbetar med häst eller har det som hobby.
Får mest frågor om: Kommer vi att sända på webben? Svaret är nej, denna gång
Biljettpris: 550 kr per dag
Så kan biljettpriset hållas nere: Genom våra samarbetspartners, och så hoppas vi sälja många biljetter
Hallå där, Viktoria Östlund, hur är intresset för ert välfärdseminarium?
– Det är stort. Vi säljer mycket biljetter och har hittills sålt biljetter till sju länder utöver Sverige.
Finns det något maxantal?
– Stora ridhuset har plats för närmare 2 000 åskådare, så där är det inga problem. När det gäller föreläsningar i mindre salar är det först till kvarn som gäller.
Tanken var att nå ut brett, till proffs och hobby, ridsport, trav, island och western. Hur har ni lyckats?
– Det återstår att se, men vi har ett brett utbud av föreläsare som kan locka olika grupper, som Angelo Telatin och Mette Mannseth, lärare på hippologutbildningen på Hólaruniversitetet på Island. Agneta Sandberg berättar om sin forskning kring Travarhälsan och det blir en paneldiskussion med representanter från ridsporten, travsporten, island, och många fler.
Det blir över 30 olika föreläsningar och clinics under dagarna. Hur ska man lyckas välja?
– Visst är det häftigt? Vi vill erbjuda ett smörgåsbord med möjlighet att välja vad man vill lyssna på, men också vara en mötesplats med flera rundabordssamtal.
Om du ska välja två föreläsningar, vilka blir det då?
– Jag är nyfiken på Anna Blomgren och Tristan Tucker, men eftersom jag har islandshästar vill jag gärna höra Mette Mannseth också.
Blir Horse Welfare Summit en engångsföreteelse?
– Det återstår att se, men det känns som att intresset är stort för kunskap inom det här området, så vi spånar redan på någon form av fortsättning.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 14/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på