Avelsnyheter
24 maj 2018 14:59

HorseTelex lägger till ”WFFS-fri” i sin databas

Dödlig sjukdomHorseTelex har lagt till ett en ny markering i sin databas. Hästar som är fria från genfel som WFFS kan orsaka kan nu få online-markeringen "WFFS-fri" i databasen. I dag fick de första hingstarna denna markering.

HorseTelex lägger till ”WFFS-fri” i sin databas
Det krävs att båda föräldrarna bär på anlaget för att fölet ska få den dödliga sjukdomen WFFS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Den första att få märkningen är en Nabab de Reve-son vid namn Guinness, tillhörande Tom Reed på Morningside Stud, efter att den irländska stamboken, WSI, är först ut med att införa märkningen för sina verksamma hingstar som testats och inte är bärare av anlaget.

Horsetelex kräver att hästägaren kan lägga fram bevis för att hästen är WFFS-fri innan den kan få märkningen i databasen.
– Vi applåderar Horsetelex för att snabbt uppdatera sitt system så att märkningen kan skrivas in och för att kräva bevis på laboratorietestresultatet som en del av deras valideringsprocess, skriver Tom Reed i en kommentar på Facebook.

Hittills har elva hingstar i Horsetelex databas fått märkningen ”WFFS-free”. Fler lär komma i takt med att analysresultaten nu börjar trilla in hos respektive hingstägare.

Här kan du se hur märkningen ser ut hos Horsetelex

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden