Sverige
11 oktober 2022 19:41
Ridsportplus

Hovslagare döms för felaktig verkning

DjurplågeridomEn hovslagare i Östergötland döms för djurplågeri efter att ha verkat flera hästar så kraftigt att de gick på sulorna.

Hovslagare döms för felaktig verkning
Tre av hästarna hade så ont att de inte ville gå på hovarna efter verkningen. (Bilden har inget samband i övrigt med artikeln.) Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fem hästar verkades felaktigt, varav tre hästar så kraftigt att det gjorde ont. En häst hade dessutom en sjuklig förändring i en bakhov, vilket endast får åtgärdas av en godkänd hovslagare. Nu döms hovslagaren, som inte var godkänd, för djurplågeri i Linköpings tingsrätt. Hovslagaren begick enligt domen gärningen av grov oaktsamhet.

Hästarna i fråga verkades vid samma tillfälle i april förra året. När ägaren kom hem märkte han att alla fem hästarna var ömma i hovarna när de gick i hagen. Tre av dem ville inte röra sig alls och visade smärta. Han ringde därför veterinär som kort därefter anmälde hovslagaren till länsstyrelsen.

Samtliga fem hästar hade enligt journalanteckningar och fotografier verkats felaktigt, varav tre av dessa fått sulömhet och varit smärtpåverkade efteråt. Den felaktiga verkningen hade gjort att hovarnas bärande väggar tagits bort och att hästarna gick på sulan.

En av hästarna hade dessutom en sjuklig förändring i en bakhov, vilket enligt Jordbruksverkets regler endast får åtgärdas av en godkänd hovslagare. Hovslagaren som verkade de fem hästarna saknade godkännande, vilket innebär att man i princip endast får utföra normalverkningar och normalskoningar. Att hästen tidigare varit halt och därför behövt anpassade hovåtgärder var dessutom känt för hovslagaren.

Fick stå inne i tre veckor

Problemen med hovarna kvarstod i två till tre veckor och under den tiden fick hästarna stå inne. Ägaren byggde också sulor av liggunderlag i tre eller fyra lager för att avlasta hästarnas hovar. Hästarna fick även cirka 40 centimeter strö i boxarna för att få ett mjukare underlag att stå på. Sulorna fick vara kvar även när hästarna sedan kunde börja gå ut i hagen. Ingen av hästarna hade tidigare haft problem med hovarna. Hästen med den sjukliga förändringen i ena bakhoven visade sig dock ha en cysta i ett hovben och ägaren beslutade om avlivning.

Hovslagaren har varit verksam som hovslagare sedan 1996, men har inte tagit examen som hovslagare. Det innebär att hovslagaren saknar godkännande för att göra behandlingar på sjuka hästar. Hovslagaren säger sig aldrig ha fått klagomål innan, och har bestridit ansvar för brott samt förnekat grov oaktsamhet.

Linköpings tingsrätt anser att det är styrkt att hästarna verkats felaktigt och att hästarna därigenom orsakats ett lidande som får anses som otillbörligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden