Sverige
8 maj 2023 16:38

Hovslagare slog häst – åtalas för grovt djurplågeri

ÅtalEn hovslagare på västkusten åtalas nu för grovt djurplågeri, då han fångats på film när han upprepade gånger slår en häst som ska skos.

Hovslagare slog häst – åtalas för grovt djurplågeri
Hovslagaren har erkänt brottet han anklagas för. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Händelsen inträffade i ett stall på västkusten i december förra året, då hovslagaren skulle sko en häst. Under skoningen utdelade hovslagaren minst elva slag mot den uppbundna hästen – tio slag var med en hovfil eller hammare.

Enligt stämningsansökan till Uddevalla tingsrätt har hästen reagerat genom att ”rycka till, skygga och försöka komma undan, på grund av smärta och rädsla”.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt, då misshandeln ”varit av särskilt hänsynslös art” och uppsåtlig – det finns inga godtagbara skäl till hovslagarens beteende. Då hästen var uppbunden hade den heller ingen chans att komma undan.

Hovslagaren står nu åtalad för grovt djurplågeri, och i andra hand för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. I förhör erkänner hovslagaren brott.

Som bevis finns, utöver förhör med vittnen och ett sakkunnigutlåtande, film och foton från en övervakningskamera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden