Världen
27 mars 2023 11:51

Hovslagare attackerade häst med hammare

DömsEn hovslagare i Storbritannien slog en häst med en hammare nio gånger, ett överfall som fångades på film. Nu döms han till fängelse och förbjuds att hålla eller arbeta med djur i tio år.

Hovslagare attackerade häst med hammare
En hovslagare i Storbritannien har dömts till fängelse och djurförbud. Foto: iStock

I april förra året var hovslagaren Scott Manson och skodde en sina kunders häst i Storbritannien, när han tappade tålamodet och gav sig på hästen med en hammare.

På ett filmklipp, som finns att se nedan, ses Manson slå den uppbundna hästen på frambenen totalt nio gånger. Det rapporterar Horse & Hound.

Under rättegången, som hölls i förra veckan, kom det fram att hovslagaren inledningsvis hade skickat ett sms till hästens ägare om att hästen hade haft sönder hans hammare. Ägaren tyckte att det lät konstigt att den vanligtvis lugna hästen skulle agerat så, och bestämde sig därför för att ta en titt på gårdens övervakningskameror.

Efter att ha sett överfallet på film kunde ägaren även konstatera att hästens ben hade flera märken. Under rättegången framfördes att attacken på hästen var ”oprovocerad, oacceptabel och helt onödig, och har gjort att hästen lidit både fysisk och psykisk skada” och att var ren tur att slagen inte orsakat frakturer.

Hovslagaren, som under rättegången var ångerfull, döms därför till djurförbud – han får inte ha eller arbeta med djur – under tio år. Han dömdes även till tolv veckors villkorligt fängelse och böter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden