Sverige
12 juni 2020 21:40

Hovslagaren om hästsparken: ”Mina barn kunde förlorat sin pappa”

RiskfylltHovslagaren Thomas Estrin blev under tisdagen sparkad av en häst i samband med en skoning. En olycka som kunde ha kostat honom livet – och en traumatisk väckarklocka som han vill dela med sig av till både kollegor och hästägare. "Många gånger viftas riskerna med vårt yrke bort", skriver han i ett Facebookinlägg.

Hovslagaren om hästsparken: ”Mina barn kunde förlorat sin pappa”
Thomas Estrin har jobbat som hovslagare på fastlandet, senast i Göteborg, innan han hösten 2016 flyttade med familjen till Gotland. Foto: Privat

Trots att hovslagaren Thomas Estrin, som är verksam på Gotland, vidtagit alla försiktighetsåtgärder gick det farligt snett i samband med en skoning på tisdagen. Om detta berättar han i ett flitigt delat inlägg på Facebook. Hästen var ny för både honom och ägaren, som dock tydligt varnade för att den kunde sparkas bak. Planen var att prova sig fram och om det inte gick skulle den sederas vid nästa besök. Hästen ställdes upp med gott om plats bakåt och Thomas Estrin valde att inte ha verktygslådan bredvid hästen om den skulle sparka. Därefter hände allt i snabb följd.

Thomas Estrin skriver själv på Facebook:
”De flesta som sparkar gör oftast det i samband med att man lyfter hoven, eller att den rycker, hoppar och sliter först. Fram gick bra att verka och medan skorna låg i ässjan började jag verka bak. Vänster bak var inga problem och även höger bak gick bra. Hästen stod som ett ljus utan minsta ryck eller spark. Den lyfte snällt och uppfattades som lugn. Från ingenstans smällde det sedan till och vad jag räknat ut och fått höra i efterhand så sparkade den rakt åt sidan. Högt och kraftfullt.”

Fick hjälp att hålla sig vaken

104208456_2776253699149862_5397385753740998763_n
Hovslagarkollegan Susanne Gustafsson behöll lugnet. Foto: Privat

Han berättar vidare att han slungades in i boxväggen med full kraft och slog tinningen i ett metallbeslag. Minnet är suddigt men han hann tänka att ”detta inte var så bra”. Som tur var råkade förutom hästägaren även hovslagarkollegan Susanne Gustafsson vara på plats. Hon hjälpte Thomas Estrin att fokusera på andningen och hålla sig vaken medan ambulans larmades till platsen. Turligt nog kunde man senare konstatera att det inte var någon inre blödning eller skallbensfraktur som man hade befarat. Efter noggranna kontroller fick Thomas Estrin slutligen lämna sjukhuset med en kraftig hjärnskakning och några stygn i tinningen. Men även om skadorna inte var så stora som befarat, var uppvaknandet desto större.

Thomas Estrin skriver på sin Faceboksida:
”Mitt liv kunde slutat där och då. Mina barn kunde förlorat sin pappa och min fru sin livskamrat. Jag hade missat att få se dem växa upp. Inte länge varit deras fåniga pappa.
När polisen ringde min fru på jobbet fick hon bara veta att hennes make låg i en ambulans med huvudskada efter att ha blivit sparkad av en häst. Det måste varit hemskt att ta det samtalet.”

När lokalpressen ringde vill han först inte prata, skriver han, men sedan ändrade han sig. Anledningen var, menar han, att fler i hästnäringen och framför allt hästägare kanske kan förstå riskerna med hovslagaryrket bättre om han valde att dela med sig. Risker som han ”många gånger känner viftas bort”, exempelvis när han ibland fått sura reaktioner när han sagt nej till att sko uppenbart farliga hästar utan sedering.

Blodigestrin
”Jag hade änglavakt”, skriver Thomas Estrin på Facebook. Foto: Privat

Oförståelse kring riskerna

På Facebook skriver han vidare:
”Visst har vi valt yrket själva, medvetna om riskerna. Men riskerna ska fortsatt vara minimala. Även om vi som hantverkare kan tyckas vara utbytbara är vi samtidigt familjemedlemmar av olika slag och jag sätter mig emot en viss typ av attityd och oförståelse kring detta.”

”När din hovslagare vill ha någon i sin närhet i stallet, säger nej till att fortsätta arbetet kring hästen, ber om sedering eller andra säkerhetsåtgärder så respektera detta. Vi träffar extremt många olika typer av hästar genom åren och blir duktiga på att läsa av dem vare sig vi vill eller inte. Det kommer på köpet.”

Ridsport har under fredagen varit i kontakt med Thomas Estrin som är hemma och återhämtar sig efter smällen som kunde kostat honom livet.

Hur känner du dig nu?
– Jag är forfarande mörbultad och har rejäl huvudvärk samt är extremt trött. Jag orkar vara uppe korta stunder innan jag måste vila igen, men hoppas det blir bättre inom kort, så att jag kan arbeta så fort det går.

Du hade gjort allt du kunde för att förhindra den här olyckan?
– Ja. Vi gjorde en riskbedömning, jag och ägaren till hästen. Den stod klokt i min mening med gott om plats bakom den. Det som lurade mig var att den stod så lugnt en lång stund utan några signaler att den skulle sparka. Att sedan sparken kom snabbt, högt, hårt och rakt åt sidan gjorde att den slungade in mig i väggen åt sidan. Det är omöjligt att komma ur vägen för en sådan spark.

– Men jag vill verkligen lyfta fram ägarens agerade som direkt informerade om att den sparkat tidigare. Jag valde ändå att vilja se hur den betedde sig då jag många gånger står med ”stökiga” hästar som jag sedan kan sko utan problem. De flesta av dem som sparkar är både stökiga och sparkar när man tar på skenbenet då man ska lyfta eller även innan. Alternativt hoppar de och rycker innan, säger Thomas Estrin.

Helt klart är att Thomas Estrin kommer att ändra sin arbetsrutiner från och med nu. Någon som snabbt kan larma och som helst kan utför första hjälpen och hjärt- och lungräddning ska i fortsättningen alltid finnas i närheten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden