Fälttävlan
10 september 2020 14:11

Hundar jagade ekipage på terrängbanan

JaktEfter att två hundar på rymmen jagat ett ekipage som just startat sin terrängrunda, har diskussionen om att hundar bör förbjudas på tävlingsplatser blossat upp igen i Storbritannien. "Det kunde ha gått så mycket värre", konstaterar tävlingsarrangören. Se ett filmklipp från händelsen här.

Hundar jagade ekipage på terrängbanan
Två lösa hundar jagade ett ekipage på en terrängbana i Storbritannien - en händelse som kunde slutat illa. Foto: Skärmdump från Horse and Hound.

Det var på en tävling i Richmond i Storbritannien förra helgen som händelsen inträffade. Holly Richardson hade just lämnat startfållan i sadeln på 10-årige Bally Louis, och galopperade mot det första hindret. Samtidigt var en annan ryttare ute för att gå banan, tillsammans med sina två hundar, när de plötsligt stack iväg efter ekipaget.

Ägaren till hästen, Julie Wingfield, berättar för Horse and Hound att hundarna följde med ekipaget vid de första hindren – en av hundarna ska även ha hoppat ett häckhinder efter valacken – innan arrangören till slut stoppade ryttaren. Ägaren kunde till slut fånga in de lösa hundarna, och ingen ska ha skadats i händelsen.

– Det kunde ha slutat med två döda hundar, eller ett allvarligt fall för häst och ryttare. Det är tur att hästen var så fokuserad, och att Holly är en sådan fantastisk, cool ryttare, menar Julie Wingfield.

Låt hunden stanna hemma

I filmklippet kan man se hundägaren försöka fånga sin hundar, samtidigt som en tredje hund tar sig loss ur sitt koppel. Hundägaren ska ha varit förtvivlad när hon senare bad om ursäkt till ryttaren och hästägaren. Tävlingsarrangören säger till Horse and Hound att de under tävlingarna bad minst tio personer att koppla sina hundar eller få dem under kontroll.
– Alla skyller på hundarna när de skäller, rymmer eller bråkar, men om din hund är temperamentsfull, högljudd eller rymningsbenägen – ta inte med den på tävling!

Se filmklippet hos Horse&Hound

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden