Sport
25 augusti 2017 10:00

Idag rider hela laget Specialen

Frågan är om det hänt förut - att hela laget gått vidare till Specialen efter lagklassen. På årets EM på Ullevi är det så och Ridsport har känt ryttarna på pulsen.

Idag rider hela laget Specialen
Imorgon gäller det att hela Sverige hejjar igen. Gör som förbundskapten Bo Jenå, plocka fram de stora klapporna. Foto: Roland Thunholm

Det är 30 ekipage som gått vidare till Specialen från de över 60 som startade i Grand Prix-klassen. Sverige nådde bronsmedalj och har samtliga ryttare vidare vilket är smått unikt i modern tid. Ryskan Inessa Merkulova hade procenten med sig från sin och Mister X ritt men diskvalificerades efter FEI-stewardernas utrustnings- och munkontroll efter blod i munnen. På den platsen rider i stället Claudio Castilla Ruiz på Alcaide som hittills inte infriat förvätningarna från Aachen, snarare tvärtom. Uppdatering:
Claudio Castilla Ruiz/Alcaide utgår och istället startar Jordi Domingo med Mango Statesman.

De svenska lagryttarna möter de bästa och berättar här om sina förberedelser, förhoppningar och ambitioner. Kvart i tolv börjar klassen och först ut är Rose Mathisen, häng med när de svenska ryttarna skriver mer historia. 

Rose Mathisen:
Zuidenwind känns superfin i träningen, han har aldrig känts bättre, trivs riktigt bra här. Imorgon så går vi in och gör vårt allra bästa. Första dagen visade vi högre nivå än vanligt men när han krumbuktade och fick en dålig galoppfattning så var det kört. Efter det hade domarna bestämt sig för att han var spänd. Självklart hade det varit roligt att rida final men det känns inte riktigt realistiskt, det är så otroligt att vara en del av laget och få bronsmedaljen.


Rose, Tinne och Therese på ärevarv efter bronsmedaljutdelning.

Tinne Vilhelmson Silfvén:
Paridon mår bra och känns fin, jag red tidigt i torsdags morse ute på arenan, han är fin och känns redo för Special. Vi är på G, jag ska försöka få ut så mycket jag kan, jag rider på för fullt, men det är inte alltid man vet vad man får när man satsar så.
– Det är omöjligt att säga om det kommer att räcka till kür. Det enda som finns att försöka och det gör vi. Det är så små marginaler, men går det så blir det till en ny Queen-kür som jag bara ridit två gånger då jag mest ridit Specialen när vi haft Nations Cup.

Therese Nilshagen:
– Idag har varit en mellandag, vi har tränat ungefär som vanligt. Dante känns väldigt bra så det ska bli jättekul att rida Specialen. Att det gick bra så bra för oss i Grand Prixklassen ändrar ingenting utan det är bara att fortsätta. Det är roligt men inget mer, jag blir inte mer nervös.

– Absolut vill jag vidare till küren, min har ett tema med Eurythmics, ett pimpat sådant, så jag hoppas få visa upp oss i den. Dante gillar att vara i centrum så han uppskattar publik och rampljuset, han trivs riktigt bra här.

Patrik Kittel:
Delaunay aka Dude känns jättefin och han har gjort sin bästa träning hittills, verkligen bra idag. Det spelar inte oss någon roll om det är en eller två dagar mellan start. Huvudsaken att det blir en dag emellan.

– Min absoluta ambition och mitt mål är att ta mig till küren. Om jag kommer vidare blir det Billy Idol-musiken som vi red i Aachen, den har hög svårighetsgrad. Men en sak i taget, först Special och sen får vi se.

Patrik Kittel tränar med Delaunay under torsdagen.

Från Patrik Kittels instagramkonto

Starttider för de svenska ryttarna:
12:25 Rose Mathisen / Zuidenwind 1187
14:55 Tinne Vilhelmson Silfvén / Paridon Magi (SWB)
15:45 Patrik Kittel / Delaunay
15:55 Therese Nilshagen / Dante Weltino OLD

Startlista

Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden