Hoppning
28 juli 2018 11:55

Ihärdig träning lönade sig: Från vattenrädd till klippa i VM-laget

MålmedvetetCold Play var skräckslagen för vatten. Nu är valacken en av hästarna som har glänst i det svenska VM-laget. Lösningen? Fredrik Jönsson lät honom trampa vatten i tre månader, bokstavligt talat, med hjälp av såväl sjöar på ridbanan som ett massivt inköp av vattenmattor.

Ihärdig träning lönade sig: Från vattenrädd till klippa i VM-laget
Fredrik Jönsson gav inte upp – nu är ekipaget etablerade i de högsta klasserna. Foto: Roland Thunholm

Liksom barndomskompisen Peder Fredricson bytte Fredrik Jönsson från en fälttävlanskarriär på olympisk nivå till hoppning. Det har tagit lite längre tid för Fredrik än för Peder att bli landslagsmässig i hoppning, men nu är han där. Med Chanette, Aloubet, Oasis och Cool On red han tidigt på 1,50-1,60-nivå. Med Cold Play (val  f -06 e Contendro-Argentinus, uppf Guido Anneke, äg Fredrik Jönsson och David Ingvarsson) är han högaktuell.

Resan dit har inte varit helt enkel?
– Nej, Cold Play är väldigt känslig. Jag fick honom till hans 4-årssäsong och kände att han hade stor spänst och härlig galopp.

Det kunde räcka med att han såg en vattengrav när jag red in på en tävlingsbana så gick han upp på bakbenen och ställde sig i ett hörn.

Men det fanns ett speciellt problem med honom?
– Förutom att han var rädd för allt han tyckte såg spektakulärt ut, var han skräckslagen för vatten. Det kunde räcka med att han såg en vattengrav när jag red in på en tävlingsbana så gick han upp på bakbenen och ställde sig i ett hörn. Det gick varken att styra eller stoppa honom, och det kunde vara svårt att sitta kvar. Han har ju, som sagt, alltid varit spänstig.

Hur löste du det?
– Vi lade ner massor av tid. I tre månader gick min pappa Jan varje dag med hästen över vattenmattorna och varje dag red jag honom över. Jag tror att vi köpte 20 olika vattenmattor av alla tänkbara slag, för det räckte med att en kant på en matta, eller formen, eller färgen på vattnet var annorlunda, så blev han skräckslagen.

– Vi till och med gjorde små sjöar på ridbanan i samband med att han fick något återfall. Ett tag var det så mycket vatten i alla former på banan att det inte gick att rida som vanligt.

– Hans skräck för vatten satt i tills han var sju år. Han kunde fortfarande reagera men då var han mer hanterbar. I dag hoppar han vatten riktigt bra och vågar sträcka sig. Det är nödvändigt att han klarar det, det måste man på den högsta nivån.

Fredrik Jönsson Cold Play 1 170716 Rt
Duon susar över Falsterbos vatten. Foto: Roland Thunholm

Du fick hjälp av din pappa, professor Jan Jönsson. Vilka andra tränar du för?
– Jag tävlar så mycket att jag hinner nästan aldrig träna. Men de fem veckorna
i Spanien i våras gav oss en väldigt stabil grund. Men min fru Piia tittar alltid på när jag rider. Hon är ganska hård och ger mig klara tips. Jag tittar och lär av andra och det har varit otroligt värdefullt på femstjärniga tävlingar. Och så kan man alltid vända sig till landslagskollegorna. Det svenska gänget är otroligt samspelt och generöst med hjälp och tips. Jag tycker att min ridning har utvecklats i takt med de fina hästar jag har fått.

Vad är ditt mål?
– Årets första mål var att bli bra nog att komma med på VM-listan. Dit har jag nått, så nu vill jag hela vägen till Tryon. Jag är medveten om att om jag blir uttagen blir det främst för lagtävlingen och då blir det tre rundor, som vi är väl förberedda inför, sa Fredrik då intervjun gjordes tidigare i somras.

Sedan då?
– Det är ett OS om två år. Även om köpbuden har varit många och stora på Cold Play, hoppas jag att jag har honom kvar.

Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden