Hoppning
3 juli 2021 19:27
Ridsportplus

Individuella NM-medaljer till både ponny och children

NordiskaDet svenska medaljregnet fortsatte under lördagen när de individuella hoppfinalerna för children, D- och C-ponny avgjordes vid Nordisk-Baltiska mästerskapen i finska Ypäjä. Guld och två brons blev facit. Läs om dramatiken och vinnarna, se vad föräldrarna har att säga och missa inte "hoppfilmen" med childrenpappan Daniel Svensson.

Individuella NM-medaljer till både ponny och children
Nelly Lindgren och Kiara Li Z var en av Sveriges medaljörer under lördagen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ädlaste valören gick till Alicia Svensson och hästen Luxor som tog hem guldet i childrenryttarnas individuella final. Ekipaget var ensamma om att rida felfritt rakt igenom hela mästerskapet. Pappa Daniel Svensson, tillika huvudlärare i hoppning på Strömsholm, stod för ”hoppningen” vid ringside. Se det härliga klippet här under. Näst bästa svensk blev Nathalie Wennerhorn som hamnade precis utanför pallen som fyra med Kenneth du Petit Vivier.

Bronsmedaljen i kategori C gick till Nelly Lindgren och Kiara Li Z.
– Idag var känslan riktigt bra. Nelly höll huvudet kallt och fick till två felfria superrundor och klättrade från sjätte plats till bronsplats, berättar Nellys mamma Chatarina Lindgren.

– Jag tror inte riktigt Nelly har förstått än att hon har tagit ett brons. Vi vet att vi har en väldigt bra och kapabel ponny men hon är heller inte den lättaste. Året började väldigt bra för att sedan vara lite svajigt, så vi trodde inte att de skulle vara aktuella för NM. Jättekul att Nelly fick chansen och hon är ofta ”bäst när det gäller”.

Gjorde debut på höjden

Tuva Lindell och new forest-ponnyn Sturevallens Mira red in på en hedrande fjärdeplats bland C-ponnyerna. Ekipaget kallades in som reserv under midsommarhelgen när teamet var på Midsommarhoppet på Grevagården.
– Med så kort varsel  fick jag lämna över uppdraget på min man, som egentligen inte är en hästkarl utan en helt vanlig ponnypappa som fått lära sig en del på vägen. Han fixade båtbiljett, övernattning för ponnyn och boende på mindre än 24 timmar, berättar Tuvas mamma Malin Kortz-Lindell för Ridsport.

– Jag fick tyvärr stanna hemma och ta hand om de andra hästarna då det inte fanns möjlighet att hitta en standin så snabbt. Allt gick snabbt och plötsligt satt både ponnyn, mannen och Tuva på färjan mot Finland. Vill också tillägga att vi hann ner och vända i Skåne där vi bor för att sedan styra bilen mot Stockholm.

Tuvaochmira
Tuva Lindell och Sturevallens Mira har gjort ett kanonmästerskap. Foto: Privat

Tuva fyller 12 år i september och har varit bästa svensk i kategori C fram till den individuella finalen. Hon gick dessutom in som debutant på höjden. Hindren låg på 1,20.
– Tuva tävlar sitt första internationella mästerskap på Mira. Tuva har endast ridit henne sedan november, men de har haft väldigt jämna resultat rakt igenom. Jag vet att det inte är avgjort än. Men jag tycker att hon har gjort en enastående prestation trots sin unga ålder och med endast sin pappa som coach, berättade en omåttligt stolt ponnymamma inför finalen som alltså slutade väldigt nära toppen.

211389123_352425799891179_7876934261272913781_n
Selma Staffare och Hot Lady Carthago, här på bild från lagklassen där D-ponnylaget tog silver. Foto: Privat

Fick ta med bronset till sjukhuset

Bronsmedaljen i kategori D gick till Selma Staffare och storhoppande Hot Lady Carthago, som var det enda ekipaget som presterat helt felfritt fram till finalen. Dessvärre fick Selma ta med sig bronsmedaljen till sjukhuset, då finalrundan slutade med en avramling.
– Hon har lite ont i armen, men en liten tröst är nog bronset, hälsar mamma Mia Staffare.

208061929_546555373026900_2042031299852747381_n
Det svenska C-ponnylaget började med att ta hem silver. Foto: Privat

Det svenska C-ponnylaget tog dessutom silver under torsdagen genom Filippa Ratcovich med ponnyn Sandy, Victoria Jensen och Banin Dubh, Nelly Lindgren och Kiara Li Z, Smilla Gardiner och Doonens Captain Classic samt Tuva Lindell med Sturevallens Mira. Detta trots att både Smilla och Filippa gick omkull i lagklassen på grund av att gräset var halt på vissa ställen.

Under söndagen rider juniorer, YR och seniorer sina individuella finaler. Alice Tapper och Doge Dogelito leder inför seniorernas final.

Är du taggad inför finalen – är det jobbigt att ha guldläge?
– Väldigt taggad, det är såklart kul att ligga i ledning men det är något jag lägger undan när jag rider. Jag fokuserar på att rida varje runda för sig och tar resultatet efter, berättar Alice Tapper för Ridsport.

Resultat C-ponny.

Resultat D-ponny och children.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden