Sverige
2 oktober 2017 15:25

Inga foderkontroller på två år

När Jordbruksverket senast gjorde kontroller på ett stort antal foderprodukter fick nästan vart tredje undersökt foder bottenbetyg.
Det var två år sedan. Vad som hänt sedan dess är det ingen som vet - inga nya prover har tagits sedan dess.

Inga foderkontroller på två år
Jordbruksverket har inte gjort några kontroller av djurfoder på två år (arkivbild). Foto: Lotta Gyllensten

ATL skriver om problemen som Jordbruksverket haft de senaste åren när det gäller provtagningar av foder. Det är tänkt att de varje år ska kontrollera att näringsinnehåller stämmer med innehållsdeklarationen, och det är ett stort antal prover som tas – 2014 togs närmare 200 prov på olika djurfoder.
Ur proverna analyseras bland annat råfett, råproten och växttråd. Många fodersorter får lägsta betyg i kontrollerna. 2014 var det var fjärde foder som fick lägsta betyg och 2015 var det ännu sämre – då fick nästan vart tredje prov bottenbetyg.

SVA var underfinansierade
Sedan dess har Jordbruksverket inte gjort fler kontroller, så hur det ser ut i dag vet ingen. Tidigare sköttes anlyserna av Statens Veterinärmedicinska Anstalt. Där kom de fram till att verksamheten var underfinansierad och valde att inte fortsätta. Sedan dess har Jordbruksverket haft stora problem vid sina upphandlingar kring att hitta ett nytt labb som kan utföra kontrollerna. Nu har man dock gjort upp med danska Fødevarestyrelsen, och förhoppningen är att de kan komma igång med provtagningar i slutet av året.

”Det är inte önskvärt på något sätt att det har blivit så här, men vi har stora förhoppningar om att det kommer att fungera bra”, säger Sophia Säberg, enhetschef på Jordbruksverkets djurkontrollenhet, till ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden