Ponny
25 oktober 2017 10:50

Ingemar Hammarström leder FEI Ponies Jumping Trophy

Det har nu ridits två omgångar av världscupen för ponny - FEI Ponies Jumping Trophy. Efter en seger och en tredjeplacering ligger Ingemar Hammarström i topp. I mellandagarna går finalen i Mechelen.

Ingemar Hammarström finns med i den svenska EM-truppen. ArkivFoto: Roland Thunholm

Förra året gick startskottet för det som kallas ”Världscupen för ponny”, FEI Ponies Jumping Trophy. Segrare 2016 blev Zara Poels, Belgien på Calimero. Två svenska ryttare deltog i finalen i fjol: Michelle Cranning HillgrenWischin Chin M och Julia HallbergZabrino, dessa kom på 23:e respektive 24:e plats.

Årets omgång av FEI Ponies Jumping Trophy har fått en lysande start för Sveriges del. Ingemar Hammarström vann första omgången i Oslo, Norge, och Philip Svitzer kom på tredje plats. Nu under helgen gick andra omgången i danska Herning. Ingemar och Ocean des AS var ett av fyra ekipage av totalt 15 startande som red felfritt i grundomgången. I omhoppningen blev det ett nedslag men likväl räckte resultatet till en tredje plats och cirka 7000 kronor i prispengar.

Fanny KullmyrVox Pop de L Aulne deltog också för Sverige och kom på en nionde plats med sex fel i grundomgången. Segrade gjorde danska Maria Noerregaard Langhoff på SWB-stoet Nikolina (f-97 e Nicklas-Everest, uppf Bo Emanuelsson).

Här kan du se Ingemars snygga runda i finalens grundomgång:

Resultat Herning

De fem länder som placerade sig främst vid EM i hoppning i somras får skicka två ryttare till varje deltävling – övriga platser går till länder som arrangerar en deltävling och wild cards. Totalt får 30 ekipage starta i varje deltävling men så många har det inte blivit ännu vid årets tävlingar. Placeringarna ger olika poäng utifrån hur många ekipage som startat i grundomgången. Ryttarna får räkna sina fyra bästa resultat inför finalen i belgiska Mechelen 26-30 december.

Tävlingen rids på alla kontinenter, och här i Europa återstår nu tre deltävlingar:

Verona, Italien 26-29 oktober
Lyon, Frankrike 1-5 november
Stuttgart, Tyskland 15-19 november

I Europa är det de 20 främsta ekipagen efter fem omgångar som får rida finalen. Ingemars mamma Anna Hammarström berättar att det blir i Stuttgart som Ingemar gör nästa start.
– Vi har räknat ut att det är vad som behövs, säger Anna till Ridsport, som inte vill slita på ekipaget genom att tävla så stora tävlingar fyra helger på rad.

Alla tävlingar rids vid ordinarie världscuptävlingar. Oslo, Verona, Lyon, Stuttgart och Mechelen när det går världscup i hoppning och Herning när det gick världscup i dressyr. För att vara ponnytävlingar är det stora prispengar inblandade.
– Det är upp till 100 000 kornor per klass i prispengar totalt, berättar Anna Hammarström.