Sport
29 mars 2016 16:35

”Inget vi accepterar”

Under måndagens framridning till världscupfinalen i hoppning snubblade Penelope Leprevosts häst Vagabond de la Pomme illa. Han gick ner på framknäna men återfick balansen. Ryttaren reagerade genom att kraftigt rycka upp hästens huvud och sparka honom i sidorna. Detta har fått sociala medier att koka och många är upprörda över att så grov ridning tillåts.

”Inget vi accepterar”

Maria Hernek är Chief Steward på tävlingarna i Göteborg. Hon leder teamet av FEI-stewards på uppdrag av FEI och är den som alla rapporterar till.
– Jag har fått en rapport från vår steward på framridningen, bekräftar hon. Hästen rapporterades må bra, men ryttaren överreagerade i situationen. En överreaktion är inte bra, det är inget vi accepterar och detta är inte i linje med hur vi menar att man ska rida.

– Vi har tre nivåer på åtgärder, berättar Maria. FEI-stewardens mildaste åtgärd är att föra en dialog med ryttare och tränare. Nästa steg är en muntlig varning, och det tredje är gult kort. De två första har förekommit under tävlingarna, men detaljerna rapporterar jag direkt till FEI och kan inte lämna ut till media direkt.

Ryttarens agerande i detta fall ansågs alltså inte vara så allvarlig att den förorsakade ett gult kort. Straffridningen bedömdes inte pågå i mer än ett par sekunder. Maria berättar att FEI-stewarden på plats följde ekipaget med ögonen tills det var i balans igen.

På filmsekvensen från SVT ser man dock två tillfällen med kraftig straffridning. På Ridsports fråga om FEI kan använda film för att i efterhand vidta disciplinära åtgärder svarar Maria att det inte har gjorts, men att hon bedömer det som fullt möjligt att göra.
– Men då behöver vi se en längre filmsekvens som inte är klippt, säger hon.

Att begära ut det från SVT kan vara en möjlighet, men det är inget Maria gör på eget bevåg.
– Jag har mitt uppdrag från FEI och allt sånt får göras i samråd med FEI. Men vi använder redan idag filmer för att samla in fakta till exempel när det gäller boots, bandage och benskydd.

Frågan diskuteras just nu även hos Svenska Ridsportförbundet.
– Vi håller just på och diskuterar hur vi ska agera och kommer att informera så fort vi har fattat beslut, säger Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till Ridsport.

SVT Play
(spola fram till cirka 42 minuter)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden