Sverige
11 oktober 2023 21:30

Ingvar Fredricson utsedd till jubeldoktor

Belönad”Lyssna aldrig för mycket på gamla rådgivare, utan känn efter vad ni tror på djupt inne, för det är ni som ligger i framkant”.
Det var Ingvar Fredricsons budskap till de unga doktorerna, i samband med att han själv utsågs till jubeldoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ingvar Fredricson utsedd till jubeldoktor
Ingvar Fredricson med de två böcker han gav ut i somras, sina memoarer och en ny upplaga av boken om Flyinge. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Vid en jubileumshögtid i Uppsala på lördagen var Ingvar Fredricson, veterinär och forskare inom biomekanik, samt far till Jens och Peder, en av dem som utsågs till jubeldoktor. Det var också han som utsetts att hålla ett tal för alla jubeldoktorers räkning.

− Det är helt fantastiskt att kunna jämföra dagens doktorander med hur vi hade det. I dag har ni handledning, får utbildning och testas längs vägen. Så hade inte vi det, men vi hade fullständig forskningsfrihet under förutsättning att vi kunde ordna finansiering, sade han.

Ingvar Fredricson ville redan som veterinärstudent fördjupa sig i biomekanik. Han var skeptisk till dem som med bestämdhet kunde uttala sig om hälta, och han ville höghastighetsfilma hästars rörelser för att förstå mer om biomekaniken.

− Ingen på Veterinärhögskolan tyckte att det var en bra idé, hästens tid var ju ändå snart förbi, eftersom antalet hästar på 1960-talet inte var stort.

Ingvar Fredricson fick i stället hjälp tack vare Tekniska högskolan, och så småningom också av Saab i Linköping, vars flygplanskonstruktörer ställde sina kunskaper och datorer till förfogande för att analysera det filmade materialet.

Först när ATG bildades och instiftade stipendier för fortbildning av veterinärer, liksom en fond för hästforskning, började det röra på sig ordentligt, och så småningom byggde SLU ett rörelselaboratorium och investerade i dataprogram.

Ingvar Fredricson Jubeldoktor 3 Foto Jenny Svennås-gillner, Slu
Promotor Jens Häggström, professor i internmedicin smådjur, räcker över diplomet till Ingvar Fredricson. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

− Det jag skapade mycket skakigt 1963 är något som i dag är biomekanisk forskning på SLU där 20 veterinärer arbetar, sade Ingvar Fredricson, som också konstaterade att det ökade intresset för hobbyhästar spelade en viktig roll, och att det var oerhört viktigt att hästvälfärden fanns med redan från början när hästintresset växte.

− Det gäller att sköta hästvälfärden – utan den hade det varit förbjudet att tävla med hästar, och det hoppas jag att det inte blir, sade Ingvar Fredricson som också gav råd till de nyblivna doktorerna.

− Lyssna aldrig för mycket på gamla rådgivare, utan känn efter vad ni tror på, och har ni tur och håller ut kan det bli succé som för mig. Det tog tid och mycket ansträngning men jag är glad att jag höll ut.

Till slut tackade han också rektor för jubeldoktorernas räkning.
− Tack för att får vara med i dag och att vi efteråt får dansa loss på slottet i Uppsala.

Nedan finns hela högtiden. Ingvar Fredricsons tal kommer 2.08 in i videon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden