Avelsnyheter
28 mars 2020 20:02

”Inom ett par veckor behöver vi besked om UVM”

UVM i dressyrJust nu är det mycket oklart hur uttagningen till Unghäst-VM i dressyr ska gå till. − Frågan är om det blir något UVM överhuvudtaget. Kanske blir det senare i höst. Jag hoppas att vi har ett besked inom ett par veckor, säger Jan-Ove Olsson i uttagningskommittén.

”Inom ett par veckor behöver vi besked om UVM”
Jan-Ove Olsson, till höger, tillsammans med Christoph Hess och Bo Jenå vid fjolårets mönstring på Strömsholm. Foto: Lina Nydahl

Med ett tävlingsstopp åtminstone maj månad ut blir tiden extremt kort för unghästarna att få resultat som grund för uttagningen.
− Nomineringen sker i slutet av juni, och då måste de unga hästarna haft åtminstone en månad på sig att tävla, säger Jan-Ove Olsson som tillsammans med Bo Jenå utgör uttagningskommitté.

De två har täta kontakter, och kommer att fortsätta ha det.
− Jag vet att det pågår diskussioner mellan FEI och WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) om hur det ska bli, och vi hoppas på besked inom de närmaste veckorna.

Jan-Ove Olsson ser flera möjliga scenarion. Att tävlingarna ska äga rum som planerat, i Verden 5-9 augusti, ser han som det minst troliga scenariot.
− Men det kan eventuellt flyttas fram och arrangeras senare i höst. Verden har också förutsättningar för att ha tävlingarna inomhus.

Hur de svenska uttagningarna ska gå till är ännu en olöst fråga. Det holländska ridsportförbundet och KWPN kommer att genomföra en första selektering genom inskickade filmer, enligt Eurodressage.
− En digital check kan vara en möjlighet att som ett första steg ge support till en individ, kommenterar Jan-Ove Olsson.

− Men det viktiga nu är ett besked om hur det blir med tävlingarna. Och under tiden hoppas jag att alla fortsätter träna som om UVM blir av. Och om det inte blir något UVM i år är det sorgligt för alla inblandade, men jag vet att ryttare och hästägare kommer att se framåt ändå och tålmodigt jobba vidare mot nya mål.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden