Sverige
27 april 2022 06:20

Inspirationsdag med fokus på ridunderlag

UnderlagskursSvenska Ridsportförbundet bjuder in Sveriges ridklubbar till en inspirationsdag om ridunderlag. Syftet är att visa på vikten av rätt underhåll för hästens hållbarhet.

Inspirationsdag med fokus på ridunderlag
Det krävs kunskap för att ta fram ett bra ridunderlag Foto: Roland Thunholm

Rätt underhåll är på sikt avgörande för hästarnas hållbarhet och ridbanans funktion. Nu lanserar Svenska Ridsportförbundet en inspirationsdag där anläggning- och verksamhetsansvariga hos landets föreningar bjuds in för att lära sig mer om underhåll, ekonomi och hästvälfärd.

Kunskap om banans uppbyggnad, underhållsbehov, användningsområde, livslängd, hur man skapar ekonomi för underhåll, återställning och renovering varvas med praktiskt arbete på ridbanan. Kurslitteratur är Ridunderlag – en guide som är en fullmatad faktasamling av ridbanor.

– Underhåll gör vi för att hästarna inte ska skadas av underlaget. Helt olika underlag kan ha olika funktionella egenskaper, om de sköts på rätt sätt, säger Lars Roepstorff, professor i veterinärmedicin vid SLU och med i referensgruppen bakom guiden.

Kursen hålls vid fem olika tillfällen i oktober:

10 oktober hos Lunds Civila Ryttarförening
11 oktober hos Borås Fältrittklubb
12 oktober hos Karlskoga Ridklubb
13 oktober hos Södertälje Ridklubb
14 oktober hos Vetlandaortens Ryttarförening

Läs mer och anmäl dig här.

Ytterligare utbildningstillfällen planeras vecka 12 nästa år hos Alun RK, Östersund-Frösö RK, Sundsvall RK, Skellefteå RK och Jokkmokk RK.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden