Avelsnyheter
1 april 06:00

Inställda hingstprov i Tyskland påverkar godkännanden

HingstnyttInställda hingstprov och temporära godkännanden. Så ser situationen ut i den stora avelsnationen Tyskland med anledning av utbrottet av EHV-1 och de restriktioner det har fört med sig.

Inställda hingstprov i Tyskland påverkar godkännanden
Det blir många specialregler i Tyskland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/helivideo

Det är det tyska ridsportförbundet, FN, som har gett besked om hur alla smittskyddsrestriktioner påverkar aveln.

FN har i samråd med de flesta tyska stamböcker bestämt att alla planerade hingstprov i landet till och med den 12 april ställs in. Detta berättar SWB på sin webbplats. Därefter hoppas man kunna genomföra resten av vårens planerade provtillfällen enligt plan.

Det kommer dock att betydligt färre platser tillgängliga på 14-dagarsprov innan årets betäckningssäsong.

Temporära godkännanden

Detta har gjort att det har beslutats att temporärt godkänna de 3- och 4-åriga hingstar som blivit ”gekört” vid någon av stamböckernas premieringar i slutet av 2020 eller i början av 2021. För 5-6-åriga hingstar i Tyskland gäller annars att de måste ha genomfört minst ett 14-dagarsprov under 2019 eller 2020 för att få sitt temporära godkännande för tysk avel under 2021.

SWB har tagit del av informationen och beslutat att de 3-6-åriga hingstar som har ett temporärt godkännande i Tyskland under 2021 ska gå att avelsvärdera för SWB-avel i samband med registrering av ett eventuellt föl som föds 2022. Detta förutsatt att hingsten bland annat uppfyller de ordinarie kraven för sin årgång. Betäckningslicens ska gå att lösa i efterhand.

Registrera i Tyskland

Skulle den aktuella hingsten förolyckas eller skadas eller av någon annan anledning inte lyckas med att genomföra de prov som krävs ska det ändå att gå att registrera fölet i Tyskland enligt beslut från tyska FN.

Lär mer på SWB:s webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden