Blogg
8 juli 2013 18:45

Inte vilka hästar som helst

På Falsterbos utställningsområde kryllar det av hästar i år. De klarar av både hällande regn och strålande sol, verkar synnerligen billiga i drift och är dessutom lätthanterliga. Många av dem är resvana och har varit i Falsterbo många gånger, medan andra är här för allra första gången.

De är svarta, bruna, vita, stora och små. En del är lite runda men det finns också en som är smalare än ett skelett. Ett gemensamt drag är att de är stela som pinnar. Ridsport har hälsat på alla de hästar som tillbringar Falsterboveckan bakom läktarna i stället för framför dem. 

Bruno är väldigt resvan och har varit i Falsterbo många gånger. När han inte är ute på tävlingar bor han  i Strängnäs. Han har också med sig sin kompis Brunte till Falsterbo.
– Det är skönt att de har lite ressällskap. Då håller de sig lugna. Skulle det ändå bli oroligt under resan brukar jag ge dem några morötter. Och som ni ser gillar Bruno äpplen också, säger matte Pia Johansson.

 

Hittills i år har Falsterbo bjudit på strålande väder. Men den här Falsterbogästen har tydligen varit på det skånska näset när det inte har varit så bra väder tidigare och har garderat sig ordentligt. Den heltäckande dräkten ser ut att skydda mot både regn och sol.

Det är full fart på Agrias maskot. Han rör sig hemtamt mellan montrar och utställningstält på området. Dessutom är han näst intill outtröttlig och bär runt på barn i stort sett hela dagarna utan att kräva vare sig mat eller vatten. Här tittar Julia Ewetz på när storebror Gustav Ewetz rider det som förmodligen är Falsterbos snällaste ridponny. 

Anna Andersson är rektor på Värnhemsskolan. Hon ville gärna ha med sig en häst till Falsterbo och fick låna en av Jägerso.
– Det är första gången han är här, men det har gått fint. Han är bra att ha om man vill synas lite, säger hon.

Trots att den här hästen, som har rest ända från Tyskland, i stort sett bara är ett benrangel verkar den må fint och visade inga tecken på att vara orolig eller hungrig. Om det är en tillfällig viktnedgång i samband med vätskeförlust under transporten hit eller om detta är normalvikten är oklart. 

För Ernst är det första besöket i Falsterbo. Han tycker att allt är jättespännande och har gjort sig extra fin i ett alldeles nytt täcke. Luvan har han på sig för att inte oroas av alla ljud som är på området. 
– Mest förtjust verkar han vara i den foderautomat som de säljer mittemot. Det är som om han inte kan ta ögonen i från den, säger hans matte Susanne Frisk.

Den här lugna, nästan sävliga, hästen har med sig ett helt gäng med kompisar. Totalt är de fem hästar i samma monter. I måndagens hetta stod de huvud mot svans, men det var dåligt med flugviftande svansar, i allafall under Ridsports besök. 

Den här hästen är störst och stoltast av alla på utställningsområdet. Han gillar att känna sig snygg och byter om varje dag. Och kläderna är alltid splitter nya. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden