Distansritt
16 september 2016 17:11

Intensiv helg i distansritt

Det blir mycket distansritt på lördag. VM CEI**** 160 km avgörs i Slovakien med fem svenska ekipage på plats. Distansryttarna på lag-SM 80 km jagar medaljer på Rökullaritten i Astrid Lindgrens småländska barndomsskogar. YR-ekipaget Ege Zentric och Nadia Liljendahl tävlar tvåstjärnigt 120 km i norra Litauen.

I Samorin 26 km söder om huvudstaden Bratislava i Slovakien ska fem svenska rutinerade elitekipage i distansritt förhoppningsvis komma hem med en lagmedalj.

I distansritt tar man inte ut något lag i förväg, utan fem ekipage får starta individuellt och de tre bästa ekipagen från varje nation godkända i slutbesiktningen efter målgång utgör laget. Det är 136 ekipage från 46 nationer (av 53 möjliga nationer hos FEI som arrangerar internationell distansritt) med 24 möjliga lag (varav 18 med fulla lag) på startlinjen kl. 06.00. Konkurrensen är alltså mycket tuff.
– Vi har de bästa distansryttarna som finns på planeten som tävlar i årets VM, säger portugisen Manuel Bandeira de Mello, som är FEI:s director för distansritt och körning, och som förra året var i Sverige och träffade flera av de svenska distansryttarna under ett kort möte.

Förra året avgjordes EM 160 km på nästan samma bana (den är snabbare på VM sedan tuffa bergsetappen tagits bort) och då red Elopolda och Sara Henriksson in på en åttonde plats bara 34 minuter från guldet. Hon har sällskap av en av världens mest rutinerade distansryttare Maria Hagman Eriksson som har över 21 400 genomförda tävlingskilometer. Hon har valt MZ Maymoon ox, som bara är åtta år och yngst i gänget, från sin bas i Järlåsa med framgångsrika både distansrittshästar och arabgaloppörer där några av dem tävlar i båda disciplinerna.

Annelie Eriksson, Bjursås, som har över 10 000 tävlingskilometer, skulle ridit Shajfaklaan ox men lastade reservhästen King Peak ox i stället. Kingen har bara en start i april i år då han utgick för hälta på 160 km i Frankrike med bara 20 km kvar.
– Kingen visade mycket bättre form vid sista hårdpasset och är då ett bättre val för laget, säger Annelie om bytet.

Svenska Mästarna i år Varenne och Charlotte Tillman, Växjö samt 2014 Ganzir ox och Caroline Franzén, Enköping, är kanske inte de allra två snabbaste 14-åriga hästarna. Men den typen av distansrittshästar är också viktiga för ett lag då de är rutinerade och brukar vara bra på godkända slutbesiktningar. De svenska hästarna har klarat fredagens förbesiktning och rest bra.

Alla fem svenska hästar och ryttare har erfarenhet av den mycket flacka och snabba banan i Samorin som i huvudsak går alldeles intill och längs med Donaus strand. Underlaget är både gräs, sand- och grusvägar och asfalt. Sista 20 km är en slinga på 10 km helt längs Donaus strand. Där gjorde de individuella medaljörerna på EM förra året upp på 32 km/tim! Platssiffrorna för ett lagbrons den gången var 2, 16 och 17, och på VM 2014 räckte det med 4, 25, 26. På flera mästerskap har det lönat sig att försöka hålla ihop så många som möjligt i laget så länge som möjligt. Bästa lagnation på VM har Australien varit som tagit medaljer på sex VM mellan 1990 och 2004.

Favoriter både individuellt och i lag är utan rangordning Frankrike (som tagit någon medalj på nästan alla VM och EM), UAE (med EM-guldhästen Ajayeb 2015 i laget), Spanien och Bahrain med Holland, Italien, Slovakien och Uruguay som outsiders. Uruguay har förresten den yngsta ryttaren i laget, 14-åriga Pilar Saravia som i år (man måste vara minst 14 år för att tävla internationellt) vunnit två 160 km och rider skimmeln SM Dhandariega. Intressant att alltfler nationer från Asien skickar ryttare till VM. Både China, Hong Kong och Japan har ekipage på årets VM. Betalkanalen FEI TV sänder VM live från 06.00 på lördag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden