Hoppning
13 maj 2019 08:44

Köttmiddag första förklaringen: Internationell hoppryttare avstängd i fyra år

DopningRyttarens förklaringar till hur han hade fått i sig substansen handlade om en köttmiddag och att han hade hjälpt en veterinär att behandla hästar. FEI-tribunalen gick på en annan linje och stängde av honom i fyra år – och kan dessutom komma att öppna ett nytt fall mot ryttaren på grund av hans förklaring om de behandlade hästarna.

Köttmiddag första förklaringen: Internationell hoppryttare avstängd i fyra år
Ryttaren stängs av i fyra år. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hoppryttaren Paulo Sergio Mateo Santana Filho, som rider för El Salvador, har stängts av i fyra år efter att ha testats positivt för dopning på tävling. Han ska därtill betala uppåt 90 000 kronor i böter och för att täcka fallets kostnader.  Det är inte ofta ryttare stängs av för att själva ha varit dopade – på de senaste sex åren är Filho det sjätte fallet.

Beslutet kommer från FEI-tribunalen knappt ett år efter att ryttaren, som har ridit upp till 1,60, slumpmässigt dopingtestades vid de femstjärniga tävlingarna i Spruce Meadows. Proverna visades på förbjudna boldenone, som FEI förklarar är en anabol steroid som bland annat ökar muskelmassa och används för att förbättra idrottsliga prestationer.

Kött på clinic

I FEI:s dokument sammanfattas turerna som har varit sedan provsvaren kom. Ryttarens första förklaring, som han försökte bevisa genom bland annat utskrifter av egen efterforskning på nätet och läkares intyg, var att han fått i sig boldenone via kött han bjöds på då han höll clinic i Guatemala.

FEI ansåg inte att det fanns bevis för detta eller att boldenone skulle ha kunnat stanna i ryttarens system så pass länge, och därmed fortsatte avstängningen som just då var tills vidare.

Behandlade militärhästar

I november ändrade Filho sin förklaring och menade då att han skulle ha testats positivt eftersom han hade haft hudkontakt med boldenone då han hjälpt en veterinär att behandla militärhästar med detta. Behandlingen uppgavs vara vanlig att utföra på hästar i Centralamerika. Berättelsen backades av bland annat veterinär, journaler och expertutlåtanden.

FEI lutar sig dock mot andra professorers utlåtanden och finner ryttarens förklaring till hur han skulle ha fått boldenone i systemet som ”extremt osannolik”. I sitt beslut betonar FEI vidare att det strider mot ADRHA (Anti-doping rules för human athletes) att inneha boldenone, som ryttaren dessutom skulle ha transporterat mellan Guatemala och El Salvador då han behandlade militärhästarna.

”Allvarlig kränkning”

Bara att ens inneha boldenone, som FEI poängterar är en förbjuden substans för både människor och hästar, anser tribunalen vara en allvarlig kränkning av antidoping-reglerna och skriver att de kan komma ett öppna upp ett nytt fall mot ryttare gällande detta.

Under den fyra år långa avstängningen får ryttaren inte delta i några aktiviteter (utöver antidoping-utbildning) eller tävlingar som är organiserade av FEI, nationella förbund eller klubbar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden