Sportnytt
25 maj 2018 16:55

Internationell ryttare får böta för vaccinationsfusk

BöterMatthew Wright, internationellt meriterad fälttävlansryttare, får böta efter att hästarnas vaccinationsintyg förfalskats.

Internationell ryttare får böta för vaccinationsfusk
Foto: Istock

Brittiska Matthew Wright, som har ridit internationellt sedan 2002 och bland annat har varit nia i fyrstjärniga Badminton, får böta drygt 13 000 kronor och betala sina rättsliga omkostnader efter vaccinationsfusk, enligt en FEI-rapport som nyligen offentliggjordes.

På den internationella tävlingen 2016 upptäcktes det att passen för två av hans hästar innehöll falska vaccinationsuppgifter.

”Förfalskningarna görs med en stämpel från en gammal veterinärklinik som inte längre existerar och med underskrift av en veterinär som inte gjorde vaccinationen. Det är därför en allvarlig förfalskning”, meddelar FEI enligt Horsetalk.

Ändrade sin version

Först ska Wright, som strök sig från den aktuella tävlingen, själv ha tagit på sig skulden på tävlingsplatsen och sagt att han gjort förfalskningen. Senare la han i stället skulden på sin groom, men FEI förtydligar att sanktioner inte kan undvikas genom att en tredje part beskylls.

”FEI menar att det likväl finns två förfalskningar av hästarnas pass oavsett vem som gjorde det, och ansvaret för hästarna och deras pass ligger hos Mr Wright”, skriver FEI vidare och meddelar att parterna enats om boten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden