Sportnytt
17 juli 2021 10:47

Internationell voltige på Flyinge

VM-kvalI voltigevärlden var det mycket som hände på Flyinge förra helgen. Det var inte bara svenskt och nordiskt mästerskap som avgjordes - det var även tävlingar på högsta internationell nivå, världscupkval och uttagning till VM.

Internationell voltige på Flyinge
Efter tävlingsstoppet runt om i världen stod Flyinge förra helgen värd för den första trestjärniga voltigetävlingen på nästan två år. Trehundra deltagare från tio länder gjorde upp om bland annat mästerskapsmedaljer och VM-platser. Foto: Eric Lennerman/Lennerman Creative

Förra året skulle VM i voltige ha avgjorts i Sverige på Flyinge, men det fick ställas in på grund av pandemin. Efter en paus på nästan två år stod nu Flyinge Kungsgård förra helgen värld för den första internationella voltigetävlingen på trestjärnig nivå efter tävlingsstoppet runt om i världen. Och det var ett stort arrangemang som genomfördes med ungefär 300 aktiva voltigörer från tio länder, 70 hästar och 80 funktionärer.

VM i voltige för juniorer kommer att avgöras i franska Le Mans 28- juli-1 augusti, och för seniorerna i ungerska Budapest 23-29 augusti. Eftersom inga tävlingar har kunnat genomföras har alla svenska VM-aktuella voltigörer fått skicka in filmade upptagningar till landslagsledningen, som har bedömts av tre internationella domare. Filmerna och uppvisningarna vid tävlingen på Flyinge ligger till grund för VM-uttagningarna.
– Det stod alltså ganska mycket på spel i den här tävlingen, säger Pernilla Sjöstrand från landslagsledningen till Svenska Ridsportförbundet.

Svenska placeringar i de internationella klasserna

I de internationella klasserna tog Sverige en tredjeplats i CVI3* lag med Team Svea, vilket gav en silvermedalj i NM-klassen. Nora Sandberg Müller vann NM-guld i juniorklassen, och hon kommer inom kort åka till Frankrike och tävla i junior-VM.

Om två år står Sverige värd för ett samlat EM och JVM i voltige på Flyinge Kungsgård. Arrangemanget genomförs 26-30 juli 2023.

2sheena
Danska Sheena Bendixen vann Female CVI3* med Klintholms Ramstein. Foto: Eric Lennerman/Lennerman Creative
Jannikheiland
Tyska Jannik Heiland vann Male CVI3* med Dark Beluga. Foto: Eric Lennerman/Lennerman Creative
Juniorlag
Det amerikanska juniorlaget Ascent Junior Squad vann juniorernas CVIJ2* lagtävling på hästen Goldjunge. Foto: Eric Lennerman/Lennerman Creative

Resultat
Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden