Sportnytt
29 september 2017 11:00
Ridsportplus

Internationella ryttartävlingar i Sverige riskerar att stoppas

Just nu är det ovisst om det kan bli några internationella tävlingar i Sverige nästa år. De svenska reglerna för bland annat karenstider krockar med FEI:s regler.
Jordbruksverket har fått en ansökan om förlängd dispens från Svenska Ridsportförbundet, men har ännu inte behandlat den.

Internationella ryttartävlingar i Sverige riskerar att stoppas
Så här glad kommer inte Peder Fredricsson bli över internationella framgångar på hemmaplan framöver om inte jordbruksverket förnyar den dispens gällande djurskyddsregler som annars går ut i år. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För fyra år sedan stod det plötsligt klart att de svenska föreskrifterna för tävlingar med djur krockade med det internationella ridsportförbundet FEI:s regelverk.
Under några dramatiska månader 2013 bollades frågan, innan Jordbruksverket gav ridsporten dispens så att FEI:s regelverk kunde följas på internationella tävlingar i Sverige.

Dispenstiden löper ut i år och därför skickade Ridsportförbundet tillsammans med Gothenburg Horse Show in en ny dispensansökan redan i maj i år.

Gamla listor
Ett område där FEI:s och det svenska regelverket skiljer sig åt gäller karenstider för olika preparat. 
Ridsportförbundet skriver i sin dispensansökan att den svenska listan över karenstider inte har uppdaterats sedan år 2010, samtidigt som FEI och andra organisationer har utvecklat sitt antidopningsarbete enormt under de senaste åren. 

”Sverige har ansökt och fått flera stora arrangemang, bland annat världscupsfinaler år 2019 och 2021. Med de nuvarande svenska djurskyddsreglerna, framför allt karenstiderna, ställer FEI sig tvekande till om Sverige kommer att kunna få fler sådana arrangemang”, skriver Ridsportförbundet och Gothenburg Horse Show till Jordbruksverket.
− Det är naturligtvis väldigt viktigt att vi får denna dispens. Vi hade ett telefonmöte nyligen och utgår från att detta kommer att lösa sig på bästa sätt, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet.

Ger inga löften
I dispensansökan skriver Ridsportförbundet att de hade hoppats att det svenska regelverket skulle ha setts över vid det här laget.
− Vi har varit på väg att göra en revidering av föreskrifterna ett antal gånger, så att det inte ska behövas någon dispensansökan, och vi hoppas kunna inleda det arbetet under det här året, säger Märta North på enheten för häst, fjäderfä och vilt vid Jordbruksverket.

Hon vill i nuläget inte säga om Jordbruksverket kommer att ge någon fortsatt dispens eller inte.
− Vi var på plats vid EM i Göte­borg för att se det veterinära arbetet där och prata med veterinärerna. Nu ska vi utvärdera detta och kommer att ge vårt svar under hösten.

Fakta: Tävlingar som berörs
De kommande fem åren är minst 13 internationella tävlingar planerade i Sverige, och de är alla beroende av en dispens från Jordbruksverket. 
Förutom de årliga tävlingarna Gothenburg Horse Show, Falsterbo Horse Show och Sweden International Horse Show på Friends, handlar det om världscupfinaler i hoppning och dressyr som är planerade i Göteborg 2019 och 2021.
Dessutom berörs den nya GCT-tävlingen i Stockholm som ska genomföras första gången sommaren 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden