Världen
31 maj 2021 06:20

”IOC tvingar fram ett OS”

Växande kritikAllt fler röster höjs nu mot att hålla ett OS i Japan där coronaviruset har försatt bland annat Tokyo i ett akut nödläge. Ett upprop har startats och världsettan Steve Guerdat är en av dem som har ifrågasatt om OS verkligen ska hållas i sommar.

”IOC tvingar fram ett OS”
Steve Guerdat ställer sig frågande till om det verkligen är säkert att genomföra ett OS i Japan i sommar (arkivbild). Foto: FEI

Med mindre än två månader kvar till OS i Tokyo växer kritiken mot att hålla olympiska spel i sommar. Detta mot bakgrund av den akuta coronasituationen som råder i Japan. Just nu råder akut nödläge i områdena kring Tokyo, Osaka, Hyogo och Kyoto, och endast två procent av Japans invånare har vaccinerats. Det berättar Eurodressage.
– Jag vill att OS ska bli av, eftersom jag är idrottare och har väntat på det här i hela mitt liv, säger Japans förstaseedade tennisspelare Naomi Osaka.
– Men om det innebär att människor utsätts för risker och om folk blir oroliga bör det hela diskuteras.

Även världsettan i hoppning, Steve Guerdat, har offentligt ifrågasatt lämpligheten i att hålla olympiska spel utifrån ett humanitärt perspektiv. Men som idrottare väljer han att åka om det blir av.
– En del av mig säger ja, en annan del säger nej, säger Guerdat.

I veckan gick spelens officiella mediapartner, den japanska nyhetstidningen Asahi Shimbun, ut och krävde att OS ska ställas in. Detta med hänsyn till folkhälsan och det stora trycket som redan råder på den japanska sjukvården.

Upprop mot spelen

Dessutom har 400 000 människor skrivit under ett upprop mot spelen. Initiativtagaren till uppropet, advokaten Kenji Utsunomiya, menar att den internationella olympiska kommittén (IOC) och andra organisationer ”tvingar fram” ett OS.

Färska opinionsundersökningar visar också att 83 procent av Japans invånare är emot att spelan ska hållas i sommar.

Enligt avtalet mellan staden Tokyo och IOC är det dock bara IOC som kan fatta beslut om att spelen ska ställas in.

Även amerikanska Washington Post har gått ut och uppmanat Japan att ”minimera förlusterna och säga till IOC att ta med sig sitt olympiska plundringståg någon annanstans”.

Samtidigt fortsätter IOC att hävda att spelen kan genomföras på ett säkert sätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden