Sport
25 augusti 2017 23:00

EM-silver till Sverige – Irland tog guldet

(Uppdaterad 01.00) Irland är Europamästare 2017 i lag och Sverige tog till sist silver efter en riktig rysare. Schweiz tog bronset.

EM-silver till Sverige – Irland tog guldet

EM-finalen i laghoppning var en riktig berg- och dalbana, och slutade med en irländsk favorit i repris från 2001 – nu precis som då med Irland som vinnare och Sverige på silverplats.

Irland hade pressen på från start då deras ryttare Bertram Allen försvann i förra hoppningen. De briljerade likväl och klättrade till guldet med tre felfria rundor av tre möjliga. Sista irländska ryttare Cian O’Connor kunde säkra guldet när han passerade mål felfritt med Good Luck.

Stolt förbundskapten
Rodrigo Pessoa har bara varit förbundskapten för Irland sedan i mars och redan lyckats ta Irland till deras andra EM-guld genom tiderna.
– Det här är väldigt speciellt och det är det här målet vi har haft. Visst har vägen varit krokig och likaså den här veckan, men vi har hållit ihop. Vi förlorar tillsammans, vi vinner tillsammans.

– Jag är verkligen stolt över ryttarna. De har visat målmedvetenhet och styrka, fortsätter Rodrigo och avslöjar att en del av tricket är att ibland faktiskt inte ta det alltför allvarligt.
– Vi har våra stunder av avkoppling och har en balans mellan relax och allvar.

Tuff final för Sverige
Samtidigt som Irland var på topp kämpade den tidigare ledaren Sverige på under EM-finalen på hemmaplan. Samtliga ekipage har bidragit under veckan och nu blev det blandad svensk kompott: Blott ett tidsfel av Henrik, Malin utgick, nio fel för Douglas (läs mer om de svenska rundorna här).

Slutligen stod det svenska hoppet till Peder Fredricson – sist ut av alla ryttare. Tillsammans H&M All in  avslutade han med precis det som behövdes: Felfritt och ett säkrat silver till Sverige!

”Vann silvret”
Henrik Ankarcrona är precis som Pessoa ny på sin post och gjorde sitt första mästerskap som förbundskapten. Nu kunde han pusta ut och ta emot de öronbedövande Ulleviapplåderna tillsammans med sitt lag.
– EM har varit vårt mål hela året och att göra det här inför hemmapubliken kändes grymt bra. Vi gjorde vårt bästa och jag känner verkligen att vi vann silvret, säger Henrik Ankarcrona.

Guldläge kvarstår för Sverges del i hoppningen – Peder Fredricson är i fortsatt ledning inför söndagens individuella final.

Van bronsmedaljör
Schweiz har flera gånger varit på pallen i lagsammanhang. På EM tog de brons 2015, guld 2009, silver 2005 och brons 2003. Schweiz ledde i Göteborg efter den första hoppningen, föll ett snäpp neråt i går och blev i dag slutligen bronsmedaljörer på nytt.

Resultat

GULD IRLAND: Shane Sweetnam med Chaqui Z, Bertram Allen med Hector van d’Abdijhoeve, Denis Lynch med All Star 5 och Cian O’Connor med Good Luck. Chef d’equipe: Rodrigo Pessoa.

SILVER SVERIGE: Henrik von Eckermann med Mary Lou (Westf, sto, f -06, e Montendro-Portland L, uppf Hubert Nienhaus, äg Karl Schneider), Malin Baryard Johnsson med H&M Cue Channa (SWB, sto, f 2006, e Cardento-Robin Z, uppf Susanne Persson, äg Stuteri Arch), Douglas Lindelöw med Zacramento (SWB, val, f 2005, e Cardento-Cortus, uppf Björn Mattsson, äg B Håkansson Häst AB) och Peder Fredricson med H&M All In (SBS, val, f 2006, e Kashmir van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch). Chef d’equipe: Henrik Ankarcrona.

BRONS SCHWEIZ: Nadja Peter Steiner med Saura de Fondcombe, Romain Duguet med Twentytwo des Biches, Martin Fuchs med Clooney 51 och Steve Guerdat med Bianca. Chef d’equipe: Andy Kistler.


Irland högst upp på pallen. Foto: Mikael Persson/MiP Media


Sverige fick, förstås, de absolut mest öronbedövande applåderna. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Brons till Schweiz. Martin Fuchs, första ryttaren från vänster, ligger just nu individuell tvåa. Foto: Roland Thunholm


Irland tog guldet, säkrat av Cian O’Connor. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden