Dressyr
25 december 2013 11:15

Isabell Werth slår tillbaka

I nästa vecka väntas hennes fall av otillåten medicinering gå upp enligt skiljedomsförfarande med det tyska ridsportförbundet FN. Oavsett utgången förväntas Werth förbereda en stämning, hon har förlorat mycket pengar på affären.

Isabell Werth slår tillbaka
Isabell Werth och El Santo i Den Bosch 2012 under världscupfinalen.

Fallet med den otillåtna medicineringen av El Santo som visar sig vara en kontaminering i stallet började 2012. I november 2013 kom tyska disciplinnämndens avstängning av Isabell Werth, som genast överklagade och har kunnat tävla sedan dess. Läs om det här.

Till tyska Die Welt säger Isabell Werth
– Om skiljedomen innebär en avstängning för mig kommer jag att gå till vanlig domstol och kräva skadestånd. Det har redan kostat mig mer än 200 000 euro (1,8 miljoner kronor) för advokater och experter.

Men det är mer än utlagda pengar som står på spel för Isabell Werth. Hennes sponsoravtal med Mercedes-Benz behöver inte förlängas eller fullföljas om hon skulle bli avstängd eller fälld för dopning. Avtalet handlar om sexsiffriga belopp i euro, med andra ord står miljoner på spel.

Fallet kompliceras av flera faktorer. Provet togs på en nationell tävling där tyska förbundets reglemente gäller. Där är substansen Cimetidin, ett magsårsmedel, upptagen bland förbjudna preparat. Däremot ingår det inte i FEI:s databas över förbjudna preparat för dopning och otillåten medicinering.

Tyska förbundets disciplinnämnd är kluven och har tagit upp flera saker som talar till Werths fördel såsom förklaringen till kontaminationen och hennes samarbete från fallets början. De skriver att mycket talar mot en medveten medicinering av El Santo men beslutade ändå om avstängning på grund  av vårdslös hantering av medicin. Avstängningen överklagades samma dag och Werth har sedan dess tävlat sina hästar, senast med seger i Frankfurt med Bella-Rose.

Den österrikiska förbundsordföranden, dressyrdomare och tidigare själv ryttarinna Elisabeth ”Sissy” Max-Theurer har ingen förståelse för det tyska förbundets agerande.
– Varför sätta någon vid skampålen som gjort så mycket för Tyskland? Rent generellt så förstår vi i länderna utanför Tyskland inte alls varför de fortsätter med sina egna regler och inte följer FEI:s regelverk, det skapar bara förvirring.

Isabells advokat Andreas Kleefisch går till skarpt angrepp mot tyska förbundet.
– Det här är det som händer när amatörer dömer ridsportens professionella aktörer. Andra stora tyska idrottsförbund arbetar mycket mer professionellt i sådana här fall än vad tyska ridsportförbundet gör. 

Kleefisch vet hur man får rätt, han representerade Daniel Deusser i efterspelet till det uppmärksammade dopningsfallet i USA efter Deussers världscupseger i Las Vegas. Deusser vägrades tysk licens av det tyska förbundet trots att dopningsfallet lades ner på grund av en teknikalitet. Efter tre år förklarades avslaget om licens ogiltigt eftersom Deusser agerat vårdslöst men inte avsiktligt.

Isabell Werth uppmanas av tyska förbundets ordförande Breido Graf zu Rantzau, framfört via sms efter avstängningen i november, att kämpa vidare. Fortsättning följer.

Källa: Die Welt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden