Dressyr
5 november 2013 14:22

Isabell Werth överklagar

(Uppdaterad) Isabell Werth stängdes av i första instans hos det tyska ridsportförbundet men har nu överklagat till högre instans och kan tävla vidare i väntan på att ny dom faller.

Isabell Werth överklagar
Kim C Lundin kim@witnet.se

I augusti 2012 genomfördes ett dopningsprov på Isabell Werths häst El Santo på en nationell tävling i Tyskland. Provsvaret visade spår av Cimetidin, en medicin för magsår hos häst. Isabell Werth har hävdat att det handlar om kontaminering från en grannbox.

Fallet har utretts av tyska förbundet då detta lyder under tyskt reglemente och inte FEI eftersom provet togs på en nationell tävling.

Isabell Werth har hävdat att ett fel i vattensystemet i stallet har orsakat det positiva provsvaret och har hela tiden samarbetat med det tyska förbundet om att hitta ett svar på hur det gått till. Medicinen har administrerats i stallet åt Warum Nicht som står i boxen bredvid EL Santo.

Beslutet kan fortfarande överklagas men just nu är påföljden sex månaders avstängning samt böter på 2 000 euro. Isabell Werth ska dessutom ersätta kostnader för utredningen.

Den springande punkten är att oavsett hur kontamineringen gått till anser det tyska förbundet att Isabell Werth är ansvarig och utdelar därför ett hårt straff på flera månaders avstängning.

För den tyska ryttarinnans del innebär det att hon missar Nürnberger Burgpokal med Lezard och viktiga tävlingar med Bella Rose, i praktiken är hon helt utanför världscupen om ett överklagande inte får gehör snabbt.

Källa: St Georg

Uppdatering:
Isabell Werth har överklagat till högre instans och skjuter därmed upp sin avstängning i väntan på processen. Detta meddelade ordföranden i den tyska motsvarigheten till dressyrkommittén Klaus Roeser till Dressagedirect. Han har talat med Isabell Werth och överklagandet innebär att ryttarinnan kan tävla vidare. Klaus Roeser uttalar också att han och landslagstränaren Monica Theodorescu arbetar efter principen oskyldig tills annat bevisats och fortsätter stödja Isabell Werth.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden