Sportnytt
10 mars 2020 12:27

Isoleringen av Italien påverkar svenska ryttares planer

InställtNästa måndag, 16 mars, skulle den fyra veckor långa Toscana Tour i Italien ha inletts. Så blir det inte. Isoleringen av Italien innebär att de två första veckorna av touren blåses av, och flera svenska ryttare har måst tänka om.

Isoleringen av Italien påverkar svenska ryttares planer
Pontus Westergren är en av de svenska ryttarna som fått planera om sitt tävlande. Foto: Roland Thunholm

Toscana Tour i Arezzo är ett givet mål för många av Europas hoppryttare, men som en följd av coronaviruset och att hela Italien sätts i karantän från och med i dag så ställs de första två veckorna av touren in.

Pontus Westergren är en av de svenska ryttare som hade tänkt tävla i Italien.
− Vi skulle ha varit på väg dit nu enligt våra ursprungliga planer, men vi ställde in det när vi insåg att coronavisruset fortsatte sprida sig.
− Det känns skönt att vi inte åkte. Tänk om vi hade fastnat i Italien och inte kommit ut därifrån. Hur hade det varit?

Pontus Westergren är för dagen hemma i Sverige men åker snart tillbaka till Spanien där han varit under en tid. Nu tävlar han där en vecka till, och för att sedan låta hästarna vila en vecka och därefter åka hemåt.
− I Spanien har vi inte hört mycket om coronaviruset, även om det finns sjukdomsfall även där. Men jag känner mig inte orolig för egen del. Och jag måste ju ner igen för att se till att de sex hästarna och personalen kommer hem.

Linda Heed är en annan av de svenska ryttarna som fått ändra sina planer efter isoleringen av Italien.
− Vi är kvar i Spanien och stannar där lite längre än vi tänkt, berättar Linda Heed som också inlett säsongen med att tävla i Spanien.
− Nästa tävling för mina hästar blir i St Tropez, berättar hon.

Italien är det land som drabbats hårdast av coronaviruset efter Kina. Under måndagen rapporterades 97 nya corona-relaterade dödsfall i Italien. Totalt har nu 463 människor dött i landet och över 7800 är smittade, uppger Svt.
I dagsläget är det de första två veckorna av de fyra veckorna i Toscana Tour som är inställda. Vad som händer med tourens andra del, med start 30 mars, är ännu inte klart.

Internationella Ridsportförbundet FEI uppmanar alla, såväl ryttare som arrangörer, att vara med och minimera spridningen av coronaviruset.
− För alla inom internationell ridsport som planerar ett större evenemang är det av yttersta vikt att göra en noggrann riskanalys, i samarbete med myndigheterna i landet där evenemanget ska hållas, skriver FEI på sin hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden